Apple zag de omzet in het afgelopen kwartaal verder dalen, mede door een fors gedaalde verkoop van Macs en iPads. Het is het vierde kwartaal op rij dat dat de omzet afneemt, omdat consumenten door de hoge inflatie de hand meer op de knip houden. De verkoop van iPhones nam wel licht toe vergeleken met een jaar eerder en de dienstentak leverde een recordwinst op.

De omzet over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar van Apple kwam uit op 89,5 miljard dollar. Dat is 1 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst kelderde met 11 procent naar 23 miljard dollar.

De iPhone is het belangrijkste product van Apple en was in het afgelopen kwartaal goed voor een omzet van 43,8 miljard dollar. Dat is volgens topman Tim Cook een record voor die periode, ondanks de tegenwind van de inflatie en zwakte op de Chinese markt door concurrentie van Huawei. In september kwam Apple met de nieuwe iPhone 15-modellen en ook nieuwe smartwatches.

Volgens Apple werd met de diensten een recordomzet behaald. Hieronder vallen onder andere betalingsdienst Apple Pay, cloudtak iCloud en de streamingdiensten Apple Music en Apple TV+.

Lees ook: Apple gooit prijzen van z’n streaming- en gamingdienst met €3 per maand omhoog: Apple TV+ kost nu €10 per maand

De totale jaaromzet van Apple kwam uit op 383,3 miljard dollar, 2,9 procent minder dan het jaar ervoor. De netto jaarwinst daalde met 2,9 procent naar 97 miljard dollar.

Voor Apple breekt nu de belangrijke feestdagenperiode aan. Analisten op Wall Street verwachten dat de omzet dan op meer dan 122 miljard dollar kan uitkomen. De koers van Apple stond na de cijferpublicatie onder druk. De koers daalde donderdag in de handel nabeurs met 3,4 procent.

Booking ziet nettowinst met 51% stijgen

Booking Holdings, het bedrijf achter de van oorsprong Nederlandse hotelboekingssite Booking.com, heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt, vooral dankzij de sterke vraag naar reizen en hotelovernachtingen. In de afgelopen periode vielen de belangrijke vakantiemaanden juli en augustus.

De nettowinst kwam uit op 2,5 miljard dollar. Dat is een stijging van 51 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet steeg op jaarbasis met 21 procent naar 7,3 miljard dollar, eveneens een record.

In totaal werd er in het vorige kwartaal voor 39,8 miljard dollar aan boekingen gedaan via de websites van Booking. Dat is 24 procent meer dan vorig jaar. Ondanks de recordcijfers daalde de koers van het aandeel in de handel nabeurs met 4,7 procent.

Booking Holdings is niet alleen met het bekende boekingsplatform Booking.com actief in de reiswereld, maar ook met onder meer vluchtenzoekmachine Kayak en de reserveerapp voor restaurants OpenTable.

In september werd nog bekend dat de Europese Commissie de overname door Booking van het Zweedse onlinereisbureau Etraveli blokkeert. De overname, waarmee ruim 1,6 miljard euro zou zijn gemoeid, maakt Booking volgens de commissie te machtig.

Etraveli, dat werkt onder namen als Gotogate en Mytrip, is in Europa een van de grootste onlineaanbieders van vliegreizen. Als Booking het inlijft, wordt het boekingsbedrijf nog dominanter op de hotelmarkt en krijgt het nog meer voet aan de grond op de vlieg- en autoverhuurmarkt, vreest Brussel. Booking wil het besluit van Brussel echter aanvechten.

LEES OOK: Chinezen zijn niet bijster enthousiast over de iPhone 15: concurrentie van Chinese rivaal Huawei doet Apple pijn