Wil je bij een bedrijf werken met een gezonde werk-privébalans, slim management en een bruisende bedrijfscultuur? Dan ben je niet per se het beste af bij grote multinationals zoals Rabobank, KLM en Philips. Althans, afgaande op de dinsdag gepubliceerde ranglijst van vacaturewebsite Indeed met de 25 beste werkgevers van Nederland.

De top 3 bestaat uit het volgende trio: Social Deal, CoolCat en VluchtelingenWerk.

Volgens Indeed onderscheidt deze ranglijst zich, omdat die beter inzicht geeft in hoe het echt is om voor een bedrijf te werken. De ranglijst is samengesteld op basis van duizenden reviews die zijn achtergelaten door de huidige of voormalige medewerkers op Indeed.nl. Vervolgens zijn deze geanalyseerd door een eigen algoritme van Indeed.

Social Deal, een online platform voor lokale kortingsdeals, komt als de beste werkgever van Nederland uit. Social Deal blinkt vooral uit in haar bedrijfscultuur, die de hoogste score (5 uit 5) heeft gehaald, blijkt uit analyse van Indeed.

De dynamische ‘work hard play hard’-mentaliteit wordt in meerdere reviews genoemd als een belangrijke pluspunt. Social Deal is in 2011 opgericht en telt 150 medewerkers, aldus de website. Het bedrijf voorziet mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een voordelig avondje uit, van scherp geprijsde deals in de buurt.

“Bedrijfscultuur lijkt dit jaar het belangrijkste criterium te zijn. Wie daarop hoog scoort, staat hoger in het lijstje,” concludeert Sander Poos, de directeur Benelux bij Indeed. “Werknemers hechten veel waarde aan een prettige omgeving waar ze een groot deel van hun tijd besteden”. Daarnaast waren de kwaliteit van het management en de arbeidsvoorwaarden belangrijke graadmeters dit jaar.

Bekijk hieronder het overzicht van de volledige ranglijst:

De Nederlandse kledingketen CoolCat en de stichting VluchtelingenWerk Nederland volgen Social Deal op de tweede en derde plaats.

CoolCat verkoopt hippe jeugdkleding via haar 110 winkels in de Benelux en Frankrijk en de webshop. Het bedrijf van ondernemer Roland Kahn is veertig jaar geleden in Amsterdam gestart. Momenteel werken er 1.500 mensen.

VluchtelingenWerk Nederland is een stichting waar zo’n 14.000 vrijwilligers en enkele honderden betaalde medewerkers actief zijn. De organisatie zet zich al voor dertig jaar in voor de rechten van vluchtelingen en helpt ze een nieuwe bestaan op te bouwen in Nederland.

Populaire werkgevers bij de grote bedrijven

De financiële sector en de overheid zijn sectoren die goed vertegenwoordigd zijn in de ranglijst van Indeed, maar halen dus niet de top drie.

Zowel de drie grootste Nederlandse banken als verzekeraar Nationale Nederlanden staan in de top 25. De gemeentes van Amsterdam en Rotterdam, en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie horen ook tot de beste werkgevers, volgens de reviews van de medewerkers.

Grote bedrijven zoals KPN, KLM, Philips, IKEA en NIKE zitten ook bij de top 25. De meeste van deze multinationals kwamen eveneens voor op deze lijst van topwerkgevers opgesteld door onderzoeksbureau Universum.

Opvallend is dat brouwer Heineken, die wel in het lijstje van Universum hoog scoort, in de ranglijst van Indeed ontbreekt bij de beste vijfentwintig.

Lees ook: Unilever, Shell en Heineken zakken op wereldlijstje van populaire werkgevers