Grote Nederlandse bedrijven worden minder genoemd als favoriete bedrijven om voor te werken. Heineken, Unilever en Shell leveren allemaal plaatsen in, terwijl digitale toppers zoals Amazon en consultancyfirma’s juist winnen.

Dit blijkt uit onderzoek van marktvorser Universum, dat een peiling hield onder 225.000 studenten in de twaalf grootste economieën ter wereld.

In de algemene ranglijst, gebaseerd op de mening van studenten die commerciële, economische, technische en IT-opleidingen volgen, zakt Unilever de 20e naar de 27e plaats, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde editie van de World’s Most Attractive Business Employers.

Ook Heineken komt op deze algemene ranglijst voor in de top 50. De Nederlandse bierbrouwer daalt drie plaatsen van 36 naar 39.

Google, Goldman Sachs en EY (Ernst & Young) voeren de lijst aan.

(klik voor uitvergroting)

De werkgeversranglijst van Universum. Foto: screenshot

Heineken haalt het in de perceptie van studenten niet bij Coca-Cola (19e plaats), maar blijft wel voor op zijn voornaamste directe concurrent: AB Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld, komt op de 41e plaats.

Lees ook op Business Insider

Shell komt in de algemene lijst niet voor in de top 50, maar wel in de top 50 voor ingenieurs en IT-specialisten. Het olie- en gasbedrijf zakt van de 19e naar de 27e plaats. Omdat ook concurrent ExxonMobil fors inlevert (van 25 naar 33) blijft Shell wel de populairste van de grote energieconcerns.

(klik voor uitvergroting)

Het is de tiende keer dat Universum, een Zweeds onderzoeksbureau, de ranglijst opstelt. In de voorbije tien jaar heeft het bureau de voorkeuren zien verschuiven tussen de continenten: domineerden Europese bedrijven de top 50 nog in 2009, anno 2018 is die balans verschoven in het voordeel van de VS.

Wat Nederland betreft maakte Universum de resultaten van zijn onderzoek afgelopen week bekend. Daarbij bleek dat Heineken onder studenten en werknemers met een commerciële achtergrond het populairst is. Tesla oefent grote aantrekkingskracht uit op IT’ers en ingenieurs.

LEES OOK: De meest aantrekkelijke werkgevers? In Nederland gaan IT’ers en techneuten voor Tesla, commerciële types zijn dol op Heineken