Singapore Changi Airport is volgens luchtvaartrecensiesite Skytrax de beste luchthaven ter wereld.

Voor de zesde keer achtereen staat dit vliegveld in de top van de jaarlijkse World Airport Awards die dit keer uitgereikt werden in Stockholm.

Aziatische luchthavens leiden over de hele linie de dans, want in de top vijf is er geen andere regio te vinden. Europa doet het ook goed, met vier vermeldingen in de top 10.

Slechts één Noord-Amerikaanse luchthaven haalt de top 15 en die ligt bovendien in Canada. De VS, een vliegland bij uitstek, haalt pas de 29e plaats, met Denver International.

Skytrax reikt de prijzen uit op basis van ervaringen van haar leden: 14 miljoen passagiers uit meer dan honderd landen. 550 luchthavens kwamen in aanmerking voor de verkiezing, waarbij 39 categorieën en prestaties vergeleken worden. Denk aan comfort, locaties van de toiletten, taalvaardigheden van het personeel, wifi-beleid en het horeca-aanbod.


15. Taoyuan International Airport (TPE)

Foto: Flickr/Lian Chang

Locatie: Taipei, Taiwan

Lees ook op Business Insider

Jaarlijks aantal passagiers: 44,8 miljoen

Positie in 2017: 21

Waarom: Skytrax prijst Taoyuan – even buiten Taipei – voor de beleefde dienstverlening, schone omgeving en snelle douanecontroles. Wel jammer is dat het vliegveld afscheid moest nemen van haar luchtvaartmuseum om ruimte te maken voor uitbreiding van de terminalcapaciteit.


14. Vancouver International Airport (YVR)

Foto: i viewfinder/ Shutterstock.com

Locatie: Vancouver, Canada

Jaarlijks aantal passagiers: 24,1 miljoen

Positie in 2017: 13

Waarom: Al acht jaar heeft Vancouver het beste vliegveld in Noord-Amerika en dat is vanwege een goede reden. Klanten roemen het personeel op ‘YVR’, de strakke organisatie en snelle toegang tot het centrum van de Canadese stad. De luchthaven heeft ook een terminal voor watervliegtuigen en een aanzienlijke collectie kunst uit de regio.


13. Kansai International Airport (KIX)

Foto: Flickr/Luke Ma

Locatie: Osaka, Japan

Jaarlijks aantal passagiers: 25,2 miljoen

Positie in 2017: 12

Waarom: Kansai is één van Japans grootste luchthavens en ligt op een kunstmatig eiland, waar het een belangrijke hub is voor ANA en Japan Airlines. De moderne architectuur, schone voorzieningen en het fijne personeel gooien hoge ogen.


12. Amsterdam Airport Schiphol (AMS)

Foto: Christopher Furlong/Getty

Locatie: Amsterdam, Nederland

Jaarlijks aantal passagiers: 68,5 miljoen

Positie in 2017: 11

Waarom: Als een luchthaven met veel overstappers op intercontinentale vluchten, biedt Schiphol een enorme variëteit aan ontspanningsmogelijkheden. Zo is er een bibliotheek en een gratis toegankelijke dependance van het Rijksmuseum.


11. Narita International Airport (NRT)

Foto: AP

Locatie: Tokio, Japan

Jaarlijks aantal passagiers: 39 miljoen

Positie in 2017: 14

Waarom: Beide luchthavens van Tokio staan in deze lijst en Narita duikt als eerste op. Hoewel de voornamelijk internationale luchthaven vrij ver uit de stad ligt, weegt dat niet op tegen de goede service, schone toiletten en vele dineropties.


10. Frankfurt Flughafen am Main (FRA)

Foto: Frankfurt Airport

Locatie: Frankfurt an Main, Duitsland

Jaarlijks aantal passagiers: 64,5 miljoen

Positie in 2017: 10

Waarom: Frankfurt is één van de grotere luchthavens van Europa en de wereld en bedient een enorm deel van Duitsland en omliggende landen. FRA is de grootste basis van Lufthansa. De Duitse maatschappij heeft er meer dan 280 toestellen gestationeerd.

De gebruikers van Skytrax houden van de luchthaven vanwege het gestroomlijnde transport tussen de verschillende terminals en de vele winkels en restaurants. Sommigen klaagden echter wel over lange rijen bij de douane.


9. Zurich Airport (ZRH)

Foto: anshar/Shutterstock

Locatie: Zürich, Zwitserland

Jaarlijks aantal passagiers: 27,7 miljoen

Positie in 2017: 8

Waarom: Vanaf de luchthaven van Zürich sta je erg snel in het centrum van de stad, met dank aan de korte afstand. Passagiers met een lange overstap zeggen genoten te hebben van de fiets- of skateverhuur om de omgeving te verkennen en excursies naar het Zwitserse Transportmuseum in Luzern.


8. London Heathrow Airport (LHR)

Foto: Heathrow Airport

Locatie: Londen, Verenigd Koninkrijk

Jaarlijks aantal passagiers: 78 miljoen

Positie in 2017: 9

Waarom: Liefst vijf vliegvelden bedienen de Britse hoofdstad, maar Heathrow is met afstand de grootste en drukste. In de wereld is het nummer 7. Volgens de Skytrax-passagiers is de relatief nieuwe Terminal 5 de beste terminal in de wereld.


7. Chubu Centerair International Airport (NGO)

Foto: Flickr/MIKI Yoshihito

Locatie: Nagoya, Japan

Jaarlijks aantal passagiers: 10,7 miljoen

Positie in 2017: 7

Waarom: Net als Kansai bij Osaka is de luchthaven van Midden-Japan gebouwd op een kunstmatig eiland. Het is de kleinste luchthaven in deze lijst en mag pronken met de titel van de ‘beste regionale luchthaven ter wereld‘. Een beetje onterecht is dat wel, want je bereikt Nagoya non-stop vanuit steden als Helsinki, Bangkok en Detroit.

Een favoriet bij passagiers is het enorme dakterras waar je zowel vliegtuigen kan zien landen als vrachtschepen de haven van Nagoya invaren. Binnen vind je trouwens een Japans badhuis, de zogenoemde onsen.


6. Munich Airport (MUC)

Foto: Michael Dalder / Reuters

Locatie: München, Duitsland

Jaarlijks aantal passagiers: 44,7 miljoen

Positie in 2017: 4

Waarom: De architectuur van MUC is geliefd, met veel glas en grote hallen. De rijen voor de veiligheidscontrole zijn doorgaans kort omdat die niet centraal gedaan worden, maar op meerdere plekken – afhankelijk van welke gate je hebt. Bij het nabije bezoekerspark beklim je een heuvel om te ‘spotten’ en staan een paar oude kisten geparkeerd.


5. Hamad International Airport (DOH)

Foto: Hamad International Airport

Locatie: Doha, Qatar

Jaarlijks aantal passagiers: 37,3 miljoen

Positie in 2017: 6

Waarom: Hamad International opende pas in 2014 en is de thuisbasis van Qatar Airways. Deze maatschappij groeide zo hard dat de vorige luchthaven uit zijn voegen barstte. De twee terminals kostten 16 miljard dollar om te bouwen en zijn volgens Skytrax ‘architectonisch de meest opvallende in de wereld, en ook de meest luxueuze’.


4. Hong Kong International Airport (HKG)

Foto: Flickr / Stefano Campolo

Locatie: Hongkong, China

Jaarlijks aantal passagiers: 70,5 miljoen

Positie in 2017: 5

Waarom: Ook dit vliegveld is gebouwd op een kunstmatig aangelegd eiland voor de kust van Hongkong. Sinds de opening in 1998 is het uitgegroeid tot een van de populairste luchthavens ter wereld. Het is ook een van de drukste van Azië; Cathay Pacific, Hong Kong Airlines en Dragonair hebben HKG als thuisbasis. Neem vooral een kijkje bij de golfbaan met negen holes bij Terminal 2.


3. Haneda International Airport (HND)

Foto: Flickr/Jun Seita

Locatie: Tokio, Japan

Jaarlijks aantal passagiers: 85 miljoen

Positie in 2017: 2

Waarom: Haneda is een van de twee grote internationale luchthavens in de buurt van Tokio en ligt een kilometer of twintig buiten het stadshart. Dat maakt Haneda een populaire bestemming voor zakenreizigers en toeristen. Het is dan ook het op vier na drukste vliegveld ter wereld. Haneda staat bekend om zijn efficiëntie, hygiëne en een prima aanbod van winkels.


2. Incheon International Airport (ICN)

Foto: Gensler

Locatie: Seoul, Zuid-Korea

Jaarlijks aantal passagiers: 62 miljoen

Positie in 2017: 3

Waarom: Incheon behoudt zijn positie als een van de topluchthavens ter wereld. Het vliegveld ligt op een eiland vlak bij de Zuid-Koreaanse hoofdstad en is de thuisbasis van Korean Air. In 2001 opende Incheon Airport zijn deuren. De faciliteiten staan hoog aangeschreven, waaronder ruim voldoende opties om te dineren en winkelen. Het vliegveld heeft zelfs een museum dat gewijd is aan de Koreaanse cultuur.


1. Singapore Changi International Airport (SIN)

Foto: Trong Nguyen/Shutterstock

Locatie: Singapore

Jaarlijks aantal passagiers: 62,2 miljoen

Positie in 2017: 1

Waarom: Changi is voor het zesde jaar op rij verkozen tot beste luchthaven ter wereld. Singapore Airlines, Silkair en Tigerair hebben hier hun thuisbasis. Reizigers prijzen het vliegveld om zijn prachtige architectuur, de efficiëntie, uitstekende dienstverlening en het winkel- en restaurantgedeelte.

Passagiers die over moeten stappen kunnen de tijd doden in een bioscoop die 24 uur per dag open is. Of ze trekken wat baantjes in het zwembad op het dak, laten hun voeten verwennen in de Fish Spa of glijden van de glijbaan van 12 meter hoog.


LEES OOK: Je vliegmaatschappij verfoeit deze truc, maar het werkt wel om goedkopere tickets te scoren

BEKIJK OOK: 8 tips om een lange vlucht iets comfortabeler te maken