• Ben van Beurden, de Nederlandse topman van energiereus Shell, stopt per 1 januari 2023 als CEO.
  • Zijn opvolger is de Canadees Wael Sawan, die momenteel hoofd is van het onderdeel voor vloeibaar gas bij Shell en ook over duurzame energie gaat.
  • Met het vertrek van Van Beurden verdwijnt er weer een stukje Nederlandse invloed bij Shell, dat het hoofdkantoor afgelopen jaar naar van Den Haag naar Londen verhuisde.
  • Lees ook: Timmermans pleit voor snelle start afromen overwinsten energiebedrijven

Shell-baas Ben van Beurden treedt per 1 januari 2023 terug als topman van het olie- en gasconcern. De Nederlander wordt dan opgevolgd door de Canadees Wael Sawan. Na zijn aftreden blijft Van Beurden nog wel een periode aan als adviseur.

Eerder deze maand meldde persbureau Reuters dat er een shortlist was van vier mogelijke opvolgers van Van Beurden. In de running waren naast Wael Sawan, de Nederlander Huibert Vigeveno, de Britse Sinead Gorman en de Australische Zoe Yujnovich. Allen bekleden hoge functies bij het olie- en gas concern.

Met de keuze voor Sawan neemt de Nederlandse invloed binnen Shell verder af, maar aan de andere kant wordt het olie- en gasconcern niet nóg een tikkeltje meer Brits.

Sawan is momenteel de baas van de tak voor vloeibaar gas (lng), waar Shell een belangrijke wereldspeler is. Ook is Sawan ook hoofd van het onderdeel voor duurzame energie.

Het belang van vloeibaar gas is door de oorlog in Oekraïne sterk toegenomen, omdat vloeibaar gas per schip kan worden vervoerd. Dit biedt een alternatief voor de aanvoer via pijpleidingen. De Europese Unie is momenteel naarstig op zoek naar alternatieven voor onder meer de problematische Russische Nordstream-pijpleiding die naar Duitsland loopt.

Sawan zit sinds drie jaar in de raad van bestuur van Shell en werkt al 25 jaar voor het olie- en gasbedrijf.

Eind vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het volledig Brits zou worden. Het hoofdkantoor verhuisde van Den Haag naar Londen, waarbij ook topman Van Beurden vanuit Londen ging werken.

De reden voor de verhuizing was de Britse vrijstelling voor de dividendbelasting. Wat betreft de juridische structuur had Shell er al in 2005 voor gekozen om een Britse plc te worden, maar daarbij bleef het hoofdkantoor wel in Den Haag.

Ben van Beurden maakte van Shell meer een gasbedrijf

Van Beurden werkte zijn hele carrière bij Shell. Sinds januari 2014 stond hij bij het olie- en gasconcern aan het roer. Hij kwam in 1983 bij Shell werken.

Onder leiding van de Nederlander nam Shell in 2016 het Britse energiebedrijf BG Group over voor 53 miljard dollar. Dat was de grootste overname door Shell ooit. Ook werden veel activiteiten verkocht door Shell om schulden af te lossen.

Daarnaast is Shell zich steeds meer aan het richten op duurzame energiebronnen vanwege de energietransitie. Shell heeft een doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Het bedrijf krijgt evenwel veel kritiek van milieugroeperingen dat het te weinig zou doen om de uitstoot te verminderen. Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell over het niet snel genoeg verlagen van de uitstoot.

Shell zette afgelopen kwartaal nog een recordwinst in de boeken, dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Vanwege de Russische invasie van Oekraïne heeft Shell zich volledig teruggetrokken uit Rusland. Daardoor moest het bedrijf miljarden afschrijven op de Russische activiteiten.

LEES OOK: Shell-topman Van Beurden: als we minder fossiele energie willen, moeten we ook minder energie gebruiken