De Belgische verzekeraar Ageas schikt een serie rechtszaken over onder meer misleiding van aandeelhouders door Fortis, het bank- en verzekeringsconcern dat in 2008 kopje onder ging. Met de schikking is een bedrag van 1,2 miljard euro gemoeid.

Dat meldde het bedrijf maandag.

Het Belgische-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN AMRO over. Daarmee werd de kapitaalpositie dusdanig verzwakt, dat het bedrijf niet in staat was de kredietcrisis, die kort daarop losbarstte, het hoofd te bieden.

Waardedaling

In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen genationaliseerd, terwijl de Belgische bankactiviteiten verkocht werden aan BNP Paribas. Het restant van het financiële concern ging als verzekeraar verder onder de naam Ageas. Aandeelhouders zagen hun bezit dramatisch in waarde zakken.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) behoort tot de partijen die sindsdien namens gedupeerde aandeelhouders aandringen op schadevergoeding. Fortis zou wanbeleid hebben gevoerd en beleggers hebben misleid door informatie over de zwakke kapitaalpositie achter te houden.

"Eerlijke schikking"

Topman Bart De Smet van Ageas sprak van "een eerlijke en redelijke schikking" met de aandeelhouders van Fortis. Hij hoopt dat daarmee een streep kan worden gezet onder een "onzekere en moeilijke periode".

De VEB is trots op het bereikte resultaat. "De vandaag aangekondigde schikking is een belangrijke stap op weg naar compensatie voor tienduizenden gedupeerde aandeelhouders," zei directeur Paul Koster.

De schikking wordt nu voorgelegd aan het gerechtshof in Amsterdam. Pas als die de overeenkomst algemeen bindend verklaart, kan het beschikbare bedrag onder de gedupeerden worden verdeeld. Dat kan nog anderhalf tot twee jaar duren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl