Premium content ophalen

Aandelen leveren op langere termijn een nettorendement op van gemiddeld ruim 5 procent per jaar.

Dat is lager dan we de laatste jaren zijn gewend, maar een stuk beter dan obligaties en spaargeld.

Vette en magere beursjaren wisselen elkaar wel af.

Door koers te houden en je aan de volgende tien gouden spelregels te houden, kun je een maximaal rendement behalen.

De hoge rendementen op de beurzen in de afgelopen jaren zijn beleggers misschien wel een beetje naar het hoofd gestegen. Ondanks de coronacrisis denken particuliere beleggers dat de waarde van hun beleggingsportefeuille de komende jaren met gemiddeld bijna 11 procent per jaar zal aandikken, zo bleek eind vorig jaar uit een groot onderzoek van vermogensbeheerder Schroders.

Het is al voor het derde jaar op rij dat de verwachtingen van beleggers over hun toekomstige rendement op de beurs zijn gestegen.

Professionele beleggers zijn een stuk voorzichtiger. Zo houdt BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, de komende vijf jaar rekening met een gemiddeld rendement op aandelen van 6 tot 8 procent per jaar, afhankelijk van de regio.

Netto-rendement op aandelen: ruim 5 procent per jaar

Zien particuliere beleggers het nu te zonnig in of zijn de professionals te zwartgallig? De afgelopen tien jaar waren dubbelcijferige rendementen geen unicum. Maar kijken we naar de langere termijn, dan lijken de beleggingsprofessionals een stuk realistischer.

Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton, drie hoogleraren van de London Business School, hebben het koersverloop van wereldwijde beurzen sinds het jaar 1900 in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat het rendement op aandelen gemiddeld 7,1 procent per jaar bedraagt. Gecorrigeerd voor inflatie is dat 5,2 procent.

Premium content ophalen