• Door een buffer aan te leggen voorkom je dat je aandelen met verlies moet verkopen.
  • Kies beleggingen die het tijdens een crash vaak goed doen.
  • Maar een crisis biedt ook kansen: zet wat geld apart en maak alvast een kooplijstje.

Er zijn maar weinig zekerheden in het leven, maar een ervan is dat de beurzen met enige regelmaat omlaag denderen. Hoewel de geschiedenis heeft aangetoond dat de aandelenmarkten op de langere termijn stijgen, gaat dit nooit in een rechte lijn, maar met ups en downs.

Meestal blijven tussentijdse verliezen beperkt, maar soms gaat het met tientallen procenten tegelijk. Bij een daling tot 10 procent spreken we officieel van een correctie en bij een verlies van 20 tot 30 procent van een crash.

Lees ook: Beurscrash of een correctie: dit is het verschil tussen deze 2 veel gebruikte beursbegrippen

Dergelijke klappen zorgen vaak voor paniek onder beleggers. Om met het goede nieuws te beginnen: de soep wordt uiteindelijk niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend.

Beurzen zijn alle 38 beurscorrecties in de afgelopen zeventig jaar weer te boven gekomen. Soms vergde dat wat geduld, zoals bij de kredietcrisis van 2007/2008. Maar uiteindelijk kwam het altijd goed en dat is een geruststelling.

Past beleggen wel bij jou?

Toch zijn er situaties denkbaar waarbij je je moet afvragen of je wel in aandelen moet beleggen. Wil je beleggen met een bedrag dat je eigenlijk niet kunt missen – omdat je het nodig hebt voor noodgevallen – of heb je het geld op korte termijn nodig, kies dan niet voor aandelen.

Mocht de beurs net onderuit gaan als jij het nodig hebt, dan moet je je aandelen met verlies verkopen. Dat is doodzonde, want zoals gezegd krabbelen de beurzen doorgaans op termijn weer op. Zolang je de aandelen nog in bezit hebt, is het slechts een papieren verlies en heb je nog een kans om weer boven water te komen.

Lig jij er wakker van als de waarde van je portefeuille van 10.000 euro in enkele weken tijd met 2.000 euro keldert? Ook dan kun je je heil beter buiten de aandelenmarkten zoeken. Je moet namelijk wel tegen een stootje kunnen.

Beleggen is alleen geschikt als je focus op de langere termijn ligt en je het emotioneel aan kunt. Maar dat betekent niet dat je een beurscrash lijdzaam hoeft af te wachten. Door slim op een dip te anticiperen, kun je wat bescherming inbouwen en zelfs profiteren mocht het bloed door de straten vloeien.

1. Houd voldoende spaargeld langs de zijlijn

Zoals gezegd is het zonde om je beleggingen noodgedwongen tijdens een de dip te moeten verkopen. Om een crisis te kunnen overleven, is het verstandig om voldoende spaargeld te hebben om het enkele maanden te kunnen uitzingen.

Daarnaast kun je geld dat je binnen pakweg vijf tot zeven jaar nodig hebt beter uit de markt te halen.

2. Wees niet te defensief

De beurzen tikken momenteel het ene record na het andere aan. Dat bezorgt veel beleggers hoogtevrees, zeker omdat we de coronacrisis nog niet te boven zijn.

Lees ook: Aandelen sluipen van record naar record: wat kan het feest bederven?

Toch kun je veel missen als je te vroeg de zandzakken neerlegt. Wie op 1 januari dit jaar een indextracker van de AEX-index had verkocht en deze had verruild voor degelijk staatspapier, had bijna 23 procent rendement misgelopen.

Duurt het nog zeker tien jaar voordat je het geld nodig hebt, dan kun je je best wat risico’s permitteren en hoef je je niet zo druk te maken over tussentijdse koersschommelingen.

3. Zorg voor een goed gespreide portefeuille

Een van de belangrijkste maatregelen om je beleggingen in te dekken tegen forse koersverliezen is spreiding aanbrengen in je portefeuille. Door in veel verschillende aandelen te beleggen voorkom je dat een koersval van één aandeel je hele portefeuille omlaag trekt.

Met een beleggingsfonds of indextracker heb je automatisch een breed gespreide portefeuille, maar ook met losse aandelen kun je de nodige variatie aanbrengen. Hoe je dat kunt doen, lees je in dit artikel.

4. Koop aandelen die het goed doen tijdens een crisis of crash

Aandelen van bedrijven waar jij voor de langere termijn veel potentie in ziet, kun je beter aanhouden. Daarnaast kun je je portefeuille beschermen door aandelen te kopen van bedrijven die het vaak goed doen als de beurs in elkaar klapt.

Het kan slim zijn om als tegenwicht een deel van je portefeuille in te ruimen voor aandelen van bedrijven die baat hebben bij onrust op de beurs. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse flitshandelaar FlowTrader of de Amerikaanse derivatenbeurs CME Group. Daar worden de champagneflesssen ontkurkt bij sterke koersschommelingen en hoge handelsvolumes.

Een tweede categorie zijn bedrijven die goede kaarten hebben bij een recessie of economische crisis. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die opereren in een laag prijssegment of bedrijven die producten of diensten leveren waar altijd vraag naar is, ook tijdens een crisis. Denk bijvoorbeeld aan supermarktketens, fabrikanten van levensmiddelen, nutsbedrijven of fabrikanten van medicijnen die altijd worden voorgeschreven.

5. Zet alvast een potje met geld en kooplijstje klaar

Never waste a good crisis, wordt vaak gezegd. Een beurscrash betekent niet alleen ellende, maar biedt ook een uitgelezen kans om ondergewaardeerde aandelen voor een zacht prijsje op te pikken.

Probeer daarom alvast wat extra geld opzij te leggen, zodat je kunt toeslaan als de crash zich aandient. En maak een lijstje van bedrijven met veel potentie die je nu nog te duur vindt.

Bij een beurcrash gaan aandelenmarkten vaak over de hele linie onderuit. Hier zitten ook aandelen bij die onterecht worden afgestraft. Deze kun je dan aan je portefeuille toevoegen. Zo hebben veel beleggers tijdens de coronacrash fa februari vorig jaar goede zaken gedaan door aandelen als ASML en Apple op de dip te kopen.

6. Beleg ook in andere beleggingscategorieën

Daarnaast kun je voor de zekerheid een klein deel van je portefeuille inruimen voor beleggingen met een negatieve of lage correlatie met aandelen. Denk bijvoorbeeld aan goud, dat vaak dient als toevluchtsoord voor angstige beleggers als de beurzen kelderen.

Ook direct vastgoed kan een mooie bescherming bieden tegen een beurscorrectie, omdat vastgoed een lage correlatie heeft met aandelen.

7. Leg gespreid in

De markt timen is onmogelijk, dus waarom zou je dat doen? De beste manier om schokken te dempen is door gespreid vaste bedragen in te leggen. Staat de beurs hoog, dan kun je voor dat bedrag minder aandelen kopen. Maar bij een dip, kun je juist meer aandelen in slaan. Op die manier worden de uitslagen binnen je portefeuille kleiner.

8. Crisis? Niets doen is het beste

Vroeg of laat dient de crash zich aan. Wat je dan doet, is cruciaal voor je rendement.

De beste strategie is gewoon blijven zitten. De geschiedenis wijst namelijk uit dat de beste beursdagen vaak plaatsvinden vlak na een correctie.

Uit onderzoek van zakenbank J.P. Morgan blijkt bijvoorbeeld dat wie tussen 1999 en 2018 roerloos was blijven zitten meer dan twee keer zoveel rendement had gemaakt als de belegger die in paniek naar de uitgang was gerend: 5,62 procent versus 2,01 procent.

Zolang je je aandelen aanhoudt, is er slechts sprake van een papieren verlies. De koersen kunnen daarna nog herstellen, mits je de tijd hebt. Geduld is immers een schone zaak.

[activecampaign form=24]

Lees meer over beleggen: