Je spaargeld verpietert waar je bij staat, als je kijkt naar het steeds grotere verschil tussen de inflatie en de hoogste spaarrente die je kan krijgen. Om vermogen op de langere termijn te laten groeien, kun je eigenlijk niet om beleggen in aandelen heen

Business Insider-columnist Hendrik Oude Nijhuis legde eerder deze maand uit waarom aandelen op de lange termijn de beste kans bieden op een redelijk rendement, tegen niet al te veel risico. Daarvoor moet je als belegger wel de discipline hebben om consistent te blijven beleggen en je niets aantrekken van koersfluctuaties op de korte termijn.

Lees ook: Waarom aandelen eigenlijk de veiligste belegging zijn, als je deze valkuil vermijdt

Volgens financieel expert Ramit Sethi, auteur van de bestseller ‘I will teach you to be rich,’ moet je bij beleggen simpelweg streven naar het gemiddelde rendement van een brede beursindex.

Hij vertelde onze Amerikaanse collega’s van Business Insider dat je niet moet zoeken naar de hoogst renderende investeringen. Verstandiger is het om je geld in bijvoorbeeld indexfondsen te steken. Deze fondsen beleggen automatisch in alle aandelen van een beursindex en houden zo de kosten laag.

Volgens Sethi is een gemiddeld jaarlijks rendement van 8 procent  per jaar al 'geweldig', zeker als je het afzet tegen het alternatief van niet beleggen.

De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening in Nederland is bijvoorbeeld maar 0,25 procent. Dan duurt het ruim 277 jaar voordat je vermogen is verdubbeld.

Zo snel verdubbelt je vermogen bij beleggen

Een snelle rekensom leert dat als je een gemiddeld rendement van 8 procent per jaar weet te halen, je vermogen na 9 jaar al is verdubbeld.

De vraag is natuurlijk hoe reëel die 8 procent per jaar is. Een overzicht van de aanbieder van beleggingsinformatie Morningstar toont dat vermogensbeheerders nogal uiteenlopende verwachtingen hebben over het langetermijnrendement van aandelen.

De verwachtingen voor aandelen van bijvoorbeeld grote vermogensbeheerders zoals Blackrock, Vanguard en J.P. Morgan voor de komende tien tot vijftien jaar, lopen uiteen van 3 procent tot 9 procent.

Om een idee te geven hoe ogenschijnlijk kleine verschillen in het gemiddelde rendement van beleggingen veel kunnen uitmaken, hebben we het volgende gedaan: met behulp van de site berekenhet.nl bekeken we hoe lang het duurt voordat je vermogen is verdubbeld, bij een gemiddelde rendement tussen de 4 procent en 8 procent.

Stel je belegt 10.000 euro in een indexfonds met zeer lage kosten. Hoe lang duurt het dan voordat je 20.000 euro hebt? Bij deze bedragen blijf je overigens onder de belastingvrije drempel in box 3 van 30.360 euro.

De tabel hieronder toont dat het 17 jaar en 8 maanden duurt voordat je eerste inleg in waarde is verdubbeld, bij een bruto rendement van 4 procent per jaar. In historisch perspectief is dit vrij laag voor aandelen.

Bij elke procent meer rendement daalt de wachttijd voor verdubbeling van het vermogen. Bij een gemiddeld jaarlijks rendement van 8 procent is de wachttijd geslonken tot minder dan tien jaar.

Als je het risico van beleggen durft te nemen, maak je dus grote kans op een verdubbeling van je investering tijdens je leven. Dat is met de 277 jaar wachttijd bij een spaarrekening niet het geval.

Lees meer over sparen en beleggen: