ANALYSE – Menig Nederlander heeft van huis uit meegekregen zuinig te zijn. En, wanneer het op geld aankomt, vooral geen al te grote risico’s te nemen.

Beleggen in aandelen wordt veelal als risicovol gezien, vanwege de koersfluctuaties. Vandaar dat veel Nederlanders zelf geen aandelen bezitten, terwijl de middelen er daarvoor dikwijls wel zijn.

Aandelenmarkten tenderen op termijn opwaarts, maar slechts in een heel klein percentage van alle dagen is van een recordstand sprake. In veruit de meeste dagen dus niet.

Wie zo tegen aandelen aankijkt, kan niet anders dan concluderen dat de kans zeer groot is dat een aandelenportefeuille op een willekeurig moment minder waard is dan dat deze ooit maximaal waard is geweest.

Kijkend naar de brede beursindex S&P 500 zie je iets soortgelijks. Deze index noteert momenteel weer iets onder de ‘all time high’-stand van eind april.

Ondanks bovenstaande geldt dat aandelen over langere periodes het best renderen van iedere denkbare beleggingscategorie.

Zie hiervoor ook onderstaande grafiek van de Amerikaanse belangenclub voor particuliere beleggers AAII, die het rendement van verschillende beleggingscategorieën laat zien sinds het jaar 1802.

Beleggen in aandelen: korte en lange termijn

Op de heel korte termijn is de kans vrijwel gelijk dat aandelen zullen dalen dan wel stijgen. Maar wat dit betreft staat bij aandelen de lange termijn niet simpelweg gelijk aan een heel aantal korte termijnen.

Naarmate de termijn langer is wordt het steeds waarschijnlijker dat het werkelijke rendement dichter in de buurt ligt van het aantrekkelijke rendement dat van aandelen mag worden verwacht.

Het echte risico bij het beleggen in aandelen zijn niet de dalingen tussentijds. Die zijn namelijk een gegeven. Het echte risico zit hem erin dat mensen niet in aandelen beleggen - goed gespreid uiteraard! - uit angst  voor de tussentijdse fluctuaties. Dat is de grootste valkuil.

De zekerheid tussentijdse fluctuaties te vermijden, voor een comfortabel gevoel zeg maar, wordt dan impliciet verkozen boven een comfortabele oude dag. Mits de beleggingshorizon voldoende langs is, is er niets dat beter rendeert en veiliger is dan het gespreid beleggen in aandelen!

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.