Eenvoud geldt als een van de belangrijkste voordelen van indexbeleggen. Daarbij kun je als belegger met één aankoop een gespreide belegging verwerven, bijvoorbeeld met een fonds dat de AEX-index nabootst of een indexproduct waarmee je een mandje obligaties aanschaft.

Het gemak van indexbeleggen dat neemt niet weg dat indexproducten die op de beurs worden verhandeld te maken hebben met valutarisico’s.

Christopher Gannatti, hoofd Research bij vermogensbeheerder WisdomTree Europe, legt in een column op finanzen.nl uit waar je op moet letten om de invloed van valutabewegingen op indexproducten te kunnen inschatten.

Van belang is onder meer om te weten of de valuta die voor de eindbelegger relevant is, bijvoorbeeld de euro, afwijkt van de valuta waarin de waarde van een indexproduct wordt berekend.

Als er verschil is tussen de basisvaluta van een indexproduct en de thuismunt van de belegger kunnen wisselkoersschommelingen invloed hebben op het rendement, ook als de koersen van de onderliggende beleggingen niet bewegen.

Lees op finanzen.nl de volledige analyse van Christopher Gannatti over de invloed van valutabewegingen op exchange-traded products »