Vakbonden in Zuid-Afrika zijn een grote sta in de weg voor de eerder aangekondigde overname van bierbrouwer SAB Miller door branchegenoot Anheuser-Busch InBev (AB InBev). De vrees voor banenverlies, onder meer op de hopvelden in het Afrikaanse land, zet de bonden in beweging.

De koepelorganisatie van Zuid-Afrikaanse vakbonden, die medewerkers uit het hele land vertegenwoordigt, zal zich fel verdedigen tegen het samengaan van de twee grootste brouwers ter wereld, schrijft The Wall Street Journal.

Daarbij snelt de reputatie van AB InBev, die volgens de zakenkrant alom bekendstaat om het rigoureus snijden in de kosten en het afstoten van banen, de brouwer vooruit.

Anderhalf jaar vertraging

Met de vakbonden in het verweer rijst de twijfel of AB InBev in staat zal zijn goedkeuring te krijgen van Zuid-Afrikaanse toezichthouders voor de deal ter waarde van circa 100 miljard euro. Onder meer de hoge werkloosheid in het land, circa een kwart van de beroepsbevolking zit zonder baan, vormt daarbij een struikelblok.

Volgens analisten van Sanford C. Bernstein & Co kan het wel anderhalf jaar of mogelijk nog langer duren voordat alle plooien zijn gladgestreken. Daarmee is het regelgevingsproces in het land trager dan in de Verenigde Staten, Europa en China, aldus de krant.

In Zuid-Afrika wordt een dergelijke deal onder meer getoetst aan het 'algemeen belang'. Deze clausule in de regelgeving zette eerder al de overname van de Zuid-Afrikaanse retailer Massmart door de Amerikaanse supermarktgigant Walmart onder druk. Die duurde door de inmenging van de bonden een jaar langer dan gepland, waarbij de Amerikanen beloften over banen en leveringen moesten nakomen.

Verkoop Grolsch

Het verkrijgen van goedkeuring in Zuid-Afrika is niet de enige horde die nog genomen moet worden. Om mededingingsbezwaren te tackelen zullen de brouwers ook nog onderdelen moeten verkopen, waaronder Grolsch, dat eerder al in de etalage werd gezet.

Asahi Group Holdings lijkt daarbij de belangrijkste gegadigde voor de overname van het Nederlandse biermerk, dat vermoedelijk samen met het Italiaanse Peroni zal worden verkocht.

Lagere winst AB InBev

AB InBev, dat donderdag de boeken opende, zag afgelopen jaar de nettowinst uitkomen op 8,5 miljard dollar, tegen krap 8,9 miljard dollar een jaar eerder. Onder meer wisselkoerseffecten zaten 's werelds grootste brouwer dwars.

Het verkoopvolume van de brouwer van onder meer Stella Artois, Budweiser en Corona daalde vorig jaar met 0,6 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl