Het aantal bedrijven neemt al zes jaar toe. Ook in 2012 werden er meer bedrijven opgericht dan opgeheven. Maar wat voor soort bedrijven beginnen wij Nederlanders? We geven het liefst advies, of lakken nagels.

Al zes jaar op rij stijgt het aantal ondernemingen dat bij de Kamer van Koophandel wordt ingeschreven, al neemt het tempo wel iets af. Werden er in 2011 nog 162.000 nieuwe bedrijven opgericht, in 2012 waren dat er 144.000. Het saldo is desondanks positief; nog altijd komen er meer nieuwe bedrijven bij, dan er verdwijnen.

De enorme groei van het aantal ondernemingen valt samen met de opkomst van de zzp’er: steeds meer mensen doen, hetzelfde werk als voorheen niet langer in loondienst, maar als zelfstandige. Twee derde van de nieuwe bedrijven in 2012 was dan ook een eenmanszaak, tegen 55 procent in 2007.

image

Zijn wij Nederlanders een volk van ondernemers geworden? Nou, daar valt wel wat op af te dingen.

Een deel van de nieuwe ondernemers is uit noodzaak voor zichzelf begonnen nadat men ontslagen is. Hoewel het lastig te bewijzen is, lijkt het bijvoorbeeld niet geheel toevallig dat het aantal managementadviesbureaus de pan uit rijst nu in het bedrijfsleven ontslagronde op ontslagronde volgt.

Soort bedrijven

De aanwas in bedrijven is in elk geval niet minder geworden door de crisis. Eenduidiger is het verband tussen crisis en de groei van het aantal bedrijven in de bouw. Terwijl de branche diep in de put zit, groeit het aantal bedrijven; voor een groot gedeelte zijn dat bouwvakkers, installateurs en timmerlieden die na ontslag voor zichzelf beginnen. Heel vaak loopt dat overigens niet goed af: er kwamen in 2012 5.552 bedrijven bij in de bouw, maar er verdwenen er ook 4.265. (Zie de grafiek hieronder.)

Toch is het te gemakkelijk om de gehele aanwas van ondernemers toe te schrijven aan de malaise van de afgelopen jaren. Ook in pre-crisis jaar 2007 groeide het aantal bedrijven.

Onze economie is ook gewoon aan het veranderen, en kennelijk past het vrije ondernemerschap in veel sectoren beter dan het dienstverband.

IT'ers, één van de weinige beroepsgroepen waarin het ook nu redelijk eenvoudig is om een baan te vinden, werken ook in toenemende mate voor zichzelf. En ook in de gezondheidszorg, ook niet echt een krimpsector, heeft men steeds vaker een eigen (para-)medische praktijk of laat men zich inhuren als verpleger door een bureau.

Webwinkels en wellness

Andere opvallende groeiers zijn het aantal ondernemers met een webwinkel en bedrijven die zich bezig houden met wellness.

De eerste groep verwacht je ook bij de sterke groeiers. Het aantal fysieke winkels neemt immers af - kijk maar naar de leegstand in de winkelstraten- en dat komt voor een groot gedeelte doordat mensen meer op internet kopen. Bovendien is het redelijk eenvoudig een webwinkel te starten: de opstartkosten zijn minimaal en de risico's die je loopt zijn, mits je voorraadbeheer op orde is, niet al te groot.

De opkomst van wellness wekt iets meer verbazing. Je zou denken dat Nederland inmiddels genoeg nagelstudio's, yogaleraren, sportscholen en sauna's kent. Het CBS schreef in 2007 al dat wellness zo ontzettend gegroeid was, maar sindsdien is het aantal bedrijven in de sector opgelopen van bijna 40 tot 57 duizend. Het is overigens wel een lastige branche: het aantal faillissementen is in deze sector is eveneens  fors.

Lees ook

Rijk worden? Vergeet Facebook, start een pizzeria

Download een gratis sjabloon voor een ondernemingsplan op Z24Tools

Dit is het eerste artikel in een reeks van De Maand van de Starter. De Maand van de Starter wordt mede mogelijk gemaakt door SNS Bank. SNS Bank heeft een aantrekkelijk startpakket voor startende ondernemers. 

 

Advertisement

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl