• De toeristische trekpleister Bali heeft in 2021 slechts 45 buitenlandse toeristen verwelkomd.
  • Nooit eerder was het aantal bezoekers op het eiland zo laag.
  • Bali bezoeken is na de pandemie een stuk moeilijker. Zo kost een visum 255 euro en moet je in quarantaine.

Nog nooit werd het immens populaire eiland Bali door zo weinig buitenlandse toeristen bezocht als in 2021.

Tussen januari en oktober dit jaar zijn slechts 45 toeristen naar Bali gekomen, laten gegevens van de Amerikaanse nieuwszender CNN zien, die bevestigd zijn door het Centrale Bureau voor de Statistiek van Bali.

“Dat is het laagste aantal buitenlandse toeristen dat we ooit hebben geregistreerd”, zei hoofd Nyoman Gede Gunadika van toerisme van de provincie van Bali tegen de nieuwszender.

Bali kon afgelopen oktober voor het eerst weer worden bezocht door buitenlandse toeristen, nadat het in maart 2020 op slot ging omdat de coronapandemie toesloeg.

Het aantal van 45 bezoekers is een spectaculaire daling ten opzichte van de gebruikelijke aantallen toeristen die Bali jaar in jaar uit heeft verwelkomd.

In 2019 bezochten meer dan zes miljoen internationale toeristen Bali. En hoewel het eiland in 2020 al in het eerste kwartaal op slot ging, was het dat jaar toch nog goed voor 1 miljoen bezoekers.

bali swing tourism
Een toerist op een schommel op het Indonesische eiland Bali. bron: Getty Images/Fabio Formaggio / EyeEm

Bali is volledig afhankelijk van toerisme, deze sector bedraagt zo'n 80 procent van de Balinese economie. Maar na de coronapandemie heeft Indonesië het toeristen bijzonder moeilijk gemaakt om het land te bezoeken.

Gratis toeristenvisa hebben plaatsgemaakt voor een bezoekersvisum vanaf 255 euro dat 60 dagen geldig is. Mensen die uit het buitenland komen, moeten ook meerdere PCR-tests ondergaan, een ziektekostenverzekering afsluiten en 10 dagen in quarantaine gaan in een hotel.

Hiermee kunnen de kosten van de reis met zo'n 900 euro of meer toenemen, waarschuwt het toeristenbureau van Bali. Dat zou toeristen ervan kunnen weerhouden om Bali te bezoeken. Van oudsher zijn de relatief lage kosten een belangrijke reden om neer te strijken op het paradijselijke 'eiland van de goden'.

Toen de pandemie uitbrak, liepen de spanningen al snel hoog op tussen bezoekers en de plaatselijke bevolking, waarbij veel bezoekers zich niet aan de regels leken te willen houden.

Indonesië is van plan om dit jaar ongeveer 275 miljoen dollar te steken in 108 nieuwe infrastructuurprojecten, om een reeks nieuwe trekpleisters à la Bali te creëren. Onder de '10 nieuwe Balis', zoals de regering het programma noemt, vallen onder meer de tempel Borobudur op Java, een regio op buureiland Lombok en het Tobameer, het kratermeer op Sumatra dat is ontstaan na de grootste vulkaanuitbarsting in 2 miljoen jaar.

Lees meer over Bali: