• Ontwerpster Elora Hardy maakt herenhuizen van bamboe op Bali.
  • De 41-jarige groeide op op het Indonesische eiland, maar genoot haar opleiding in de Verenigde Staten.
  • Ze keerde terug naar Bali toen haar vader haar om hulp vroeg bij de bouw van een ‘groen dorp’.
  • Hardy’s eerst bamboehuis was simpel, maar daarna maakte ze milieuvriendelijke paleizen waarvoor ze veel prijzen won.

Een druppelvormige deur draait om zijn as, een hemelbed met airco en een uit graniet gehouwen aanrecht dat fonkelt in het zonlicht.

Nee, je bent niet in een futuristische film beland. Dit is het zes verdiepingen tellende herenhuis opgetrokken uit bamboe in de jungle van het Indonesische eiland Bali.

Het torenhoge kasteel van wild gras is bedacht door de Canadese ontwerpster Elora Hardy. Als kind tekende ze al sprookjeskastelen in haar kleurboek. Nu, op 41-jarige leeftijd, maakt ze die werkelijkheid.

Ze groeide op in de tegenwoordig populaire toeristenplaats Ubud op Bali, waar haar huis werd omringd door kabbelende rivieren, jungleravijnen en dorpen vol ambacht.

"Mijn vroegste herinnering aan Bali is mijn vijfde verjaardagsfeestje. Ik maakte vogelverschrikkers van riet, kokosnootschalen en bamboe en liet ze naar de velden paraderen", vertelt Hardy aan Insider.

Later werkte ze als printdesigner voor Donna Karan in New York en richtte ze het baanbrekende architectenbureau Ibuku in Bali op, dat nu bekendstaat om de unieke bamboepaleizen.

In 2019 werd ze door de Britse Royal Society of Arts (RSA) benoemd tot Honorary Royal Designer, een titel die eerder werd toegekend aan onder anderen modeontwerpster Dame Vivienne Westwood en de beroemde Apple-ontwerper Sir Jonathan Ive.

Tijdens de uitreiking prees de RSA Hardy voor haar voortrekkersrol bij het ontwerpen van gebouwen uit volledig hernieuwbare bronnen. Gebouwen die van nature zo mooi zijn dat ze rust en welzijn bevorderen bij iedereen die ze ervaart.

Of zoals Mark Major van de beroepsorganisatie The Association of the Royal Designers for Industry het stelt: "Ze geeft gewoon het goede voorbeeld met haar werk."

An Ibuku living space, replete with kitchen, dining area, and patio
Een keuken van Ibuku, waar geen detail is overgeslagen. Bron: Ibuku

Hoewel haar wortels in Canada en Bali liggen, heeft Hardy het grootste deel van haar schooltijd in de Verenigde Staten doorgebracht. Ze ging naar een Amerikaanse kostschool en studeerde af in beeldende kunst aan de Tufts-universiteit in Massachusetts. Daarna ging ze aan de slag bij Donna Karan in New York.

"Het was spannend om in New York te ontwerpen", zegt Hardy. "Ik vond het leuk om dingen te maken, maar ik wilde ook begrijpen hoe ze worden gemaakt en wat hun impact zou zijn."

Terwijl Hardy in de Big Apple werkte, verkocht haar vader, de juwelenontwerper John Hardy, zijn bedrijf. Hij startte de bekende Green School op Bali waar 500 leerlingen worden toegelaten, van kleuterschool tot middelbare school.

Hij bouwde een milieuvriendelijke school van bamboe en had het plan om er een dorp, dat hij het Groene Dorp noemde, omheen te bouwen. Echter, zijn creatief directeur overleed voordat het eerste huis af was.

Op dat moment richtte hij zich tot zijn dochter voor hulp. In 2010 verliet ze New York om voor haar vader aan de slag te gaan op Bali. Ze begon onmiddellijk met zijn team te werken.

Hoewel Hardy grote plannen had voor de uitvoering van haar vaders visie, was het eerste bamboehuis dat ze bouwde simpel.

"Voor mezelf bouwde ik een ronde joert, maar dan op palen. Ik werd verliefd op het uitzicht over de rijstvelden. Door daar te zijn werd ik weer ondergedompeld in wat ik zo van Bali had gemist."

Elora Hardy in a bamboo forest
Elora Hardy groeide op in de jungle van Ubud, Bali. Bron: Ibuku

Het grootste bamboegebouw op Bali ontwerpen

Het duurde niet lang voordat Hardy de grenzen van design verlegde.

Al in december 2010 had Hardy met de hulp van het team van architecten en ingenieurs die aan de Groene School hadden gewerkt, haar eerste herenhuis van bamboe gebouwd.

In plaats van precies volgens plan te bouwen, past ze het steeds aan op hoe het huis wordt gebruikt door een gezin. In de daaropvolgende acht jaar bouwde ze meer dan 17 huizen die nu grotendeels als tweede huis in het bezit zijn van buitenlanders.

Het kroonjuweel van Hardy's Green Village is Sharma Springs, een herenhuis van zes verdiepingen gemaakt van zeven soorten bamboe.

Het kostte Hardy en haar team een jaar om het herenhuis te bouwen. Sharma Springs kenmerkt door delen die lijken om te vallen met vreemd hellende daken en verspringende niveaus. In 2012 was het huis af.

An Ibuku home shot from the ground shows a futuristic looking structure
Exterieur van Sharma Springs. Bron: Ibuku

Bezoekers komen binnen via een 15 meter lange tunnel van bamboe. Vanuit daar leidt een wenteltrap in het midden van het huis naar elke verdieping van het gebouw. Het puntvormige dak is geïnspireerd op de bloemblaadjes van de lotusbloem en is ontworpen om tropische briesjes te vangen en het huis koel te houden.

De vier slaapkamers elk met douche, zijn verspreid over de verdiepingen te vinden. Op het terrein naast de Ayung-rivier bevinden zich ook een volledig ingerichte keuken, mediaruimte, zwembad, buitenspa en yogapaviljoen

The staircase of the home winds up through the center of the structure
Een wenteltrap kronkelt in het midden van het huis omhoog. Bron: Ibuku

De familie die eigenaar is van het huis verhuurt het nu aan vakantiegangers voor 750 euro per nacht op Airbnb.

Neha Talwalker, eigenaar van een online boekwinkel in Mumbai, verbleef in 2019 in Sharma Springs toen ze naar een bruiloft ging. Met haar verblijf was ze getuige van menselijke vindingrijkheid en veelzijdigheid, beschreef ze haar ervaring aan Insider.

"Elk element van het huis vloeit over in het andere: van de trapleuning tot de tafels, stoelen en zelfs boekenkasten en wasruimtes", zei Talwalker.

Ze voegde eraan toe dat het gebouw zijn gasten onderdompelt in de natuur. "Mijn favoriete uur is zonsondergang, als de kamers in een gouden gloed baden die de natuurlijke tinten van het bamboe goed tot hun recht laten komen."

An Ibuku bedroom opens up to the natural air and has various intricate bamboo details
Een slaapkamer met decoratieve elementen ligt direct aan de jungle. Bron: Ibuku

In 2010 ging Hardy samen met het oorspronkelijke team van architecten en ontwerpers die de Groene School hielpen creëren om Ibuku op te richten. Als creatief directeur heeft ze de leiding over een team van 130 mensen.

Ibuku heeft zich ontwikkeld van het bouwen van herenhuizen op Bali tot het verkopen van bamboeconstructies en designmeubelen van bamboe over de hele wereld.

Maar toen ze begon, liep niet alles van een leien dakje. "Het was een uitdaging om verlichtingsarmaturen en apparatuur te vinden die goed bij bamboe zouden passen, want op Bali was dat destijds een beperkte markt", aldus Hardy.

Een kenmerk van Ibuku's huizen die voor meer dan 1,2 miljoen euro kunnen worden verkocht, is dat ze de behoeften van een modern gezin combineren met een natuurlijke esthetiek.

Mediaruimtes zijn verborgen in bamboepods, terwijl de bedden in de openluchtslaapkamers airconditioning bevatten; gekoelde lucht stroomt via bamboepalen naar binnen.

Hardy heeft ook andere milieuvriendelijke elementen in haar ontwerpen geïntegreerd, zoals zonne-energie, regenwaterfiltering en permacultuur in moestuinen.

The view from an Ibuku home at dusk with a lamp inside
Ibuku-huizen zijn een subtiele mix van modern en natuurlijk. Bron: Ibuku

Hardy zegt dat de bamboe zelf, die ze verzamelen in ravijnen op boerderijen van de familie, leidraad is in het design. Geen twee stukken zijn hetzelfde en in een stuk van 18 meter, de bruikbare lengte, zit vaak een grote kromming.

Maar hoewel het gebruik van bamboe uitdagingen met zich meebrengt, heeft het ook potentieel: het duurt slechts drie jaar voordat bamboe – dat de treksterkte van staal heeft – is volgroeid.

"Bamboe vraagt voortdurend om flexibiliteit, nieuwe denkwijzen en het vereist speciale aandacht wil het optimaal tot uiting komen."

A woman standing in a bamboo grove
Bamboe kan 18 meter lang worden. Dat duurt drie jaar. Bron: Ibuku

Grenzen verleggen met bamboe

Hardy zegt dat ze geen traditionele architectuuropleiding heeft genoten, maar er is haar verteld dat dat een voordeel zou kunnen zijn. "Architecten zeiden dat een opleiding mij en de mogelijkheden had kunnen beperken."

Maar een kans om te leren laat ze niet aan zich voorbijgaan. "Ik zuig informatie op als een spons en handel intuïtief, wat alleen lukt omdat ik samenwerk met een team van deskundige architecten, ambachtslieden en ingenieurs.

Defit Wijaya, hoofd architectuur van Ibuku, vertelde Insider dat Hardy's visie heeft geholpen bamboewoningen naar een hoger niveau te tillen.

Het gaat niet alleen om de ontwerpen die ze op papier zet, maar ze gaat ook dieper in op de gebruikservaring, sfeer en gepersonaliseerde designitems. "Ze heeft een arendsoog waarmee ze de kleinste details spot die verbetering behoeven."

The sketch of an Ibuku home in comparison to the build process of the home
Werk in uitvoering. Bron: Ibuku

Haar ontwerpen hebben Hardy talloze onderscheidingen opgeleverd, waaronder de benoeming tot Architectural Digest Innovator in 2013. En in 2019, het jaar waarin ze benoemd werd tot Honorary Royal Designer for Industry, werd haar werk tentoongesteld in het Victoria and Albert Museum in Londen.

Ze gaat nu internationaal met haar organische ontwerpen en maakt bamboestructuren in Hong Kong, Singapore en de Malediven. In oktober 2020 bouwde ze een bamboe evenementenhal in Las Vegas voor Area 15, een nieuw entertainmentcomplex.

Ook bouwt ze een reeks boomhutten op een eiland in Panama. En haar werk was onlangs te zien in het programma Home op Apple TV+, waar in elke aflevering een uniek huis in de wereld wordt besproken.

Hardy zegt dat het geheim van haar ontwerpsucces misschien voor het eerst werd ontdekt door een van haar schoolvrienden. "Mijn kamergenoot op de middelbare school noemde me een realist met het hoofd in de wolken."

Lees meer over bijzondere huizen: