Een paradijselijk eiland waar je met alleen een laptop je onderneming in Nederland runt. Ondertussen word je omringd door een constant uitdijend netwerk van getalenteerde ondernemers van over de hele wereld.

Dat klinkt als een utopie, maar de jonge ondernemers Michael Tesselaar (27) en Lars Blokdijk (26) hebben die droom waargemaakt.

Vier jaar geleden stonden Tesselaar en Blokdijk op het vliegveld van Bali hun gasten op te wachten. Ze waren best zenuwachtig, uit het vliegtuig stapte namelijk een scala aan succesvolle ondernemers met een minimale omzet van 250.000 euro en een gemiddelde leeftijd van 35 jaar.

Deze mensen kwamen voor de eerste editie van Coworkparadise in Bali. Een project opgezet door de twee om getalenteerde ondernemers een maand lang samen te brengen op een tropische locatie in Indonesië en daar ook nog eens geld aan te verdienen.

Het duo is dan ook niet zo groen als hun leeftijd doet vermoeden. Op zeventienjarige leeftijd werden ze vrienden doordat ze beiden een eigen bedrijf hadden.

Tesselaar richtte op jonge leeftijd MijnCadeau op, een webshop met gepersonaliseerde geschenken. Blokdijks kindje heet Vertellis, een kaartspel dat mensen dichter bij elkaar moet brengen met een reeks persoonlijke vragen.

"We werkten een tijdje samen vanuit een kantoor in Nederland, maar kwamen erachter dat daar ons hart niet lag. Veel liever gingen we locatie-onafhankelijk ondernemen en onze eigen tijd indelen. Vrijheid is alles bij ondernemen", zegt Tesselaar tegen Business Insider.

Lars en Michael hebben niets meer nodig dan hun laptop om in Bali aan het zwembad hun bedrijf te runnen. Foto: Coworkparadise

Ondertussen had Tesselaar al een fabriek in Nederland. "Ik leefde heel lang met de gedachte dat ik niet weg kon, omdat ik leiding moest geven in de fabriek. Toen ik besefte dat ik mensen aan kon nemen om bepaalde zaken te regelen, veranderde dat", aldus Tesselaar.

Niet lang daarna vertrokken de vrienden naar Bali, iets waar ze geen spijt van kregen. Tesselaar denkt dat je zonder de afleiding van familie, vrienden en andere randzaken in Nederland veel meer kan focussen op je werk. "Het tijdsverschil is natuurlijk groot. Ik ga rond zeven uur lokale tijd aan het werk en krijg tot een uur of twee geen mailtjes binnen, genoeg tijd om me op belangrijke zaken te storten."

Ondernemersparadijs

"Toen we beseften dat alles mogelijk was, besloten we Coworkparadise op te richten om onze ervaring met anderen te delen en getalenteerde ondernemers naar de andere kant van de wereld te halen", vertelt Tesselaar.

In Bali worden twaalf ondernemers uit, tot nu toe, zestien verschillende landen uitgenodigd om in een paradijselijke omgeving samen te brainstormen, te werken en natuurlijk te genieten van het weer en het zwembad. In de toekomst wil het duo hun project nog exclusiever maken door alleen nog maar ondernemers met een omzet hoger dan één miljoen euro toe te laten.

"Ik had al een half jaar op Bali gestudeerd en sprak de taal een beetje. Maar de eerste editie was wat klungelig en had beter voorbereid moeten worden", zegt Tesselaar. "Toch zijn we altijd optimistisch gebleven en werkte onze leeftijd uiteindelijk ontwapenend op de oudere deelnemers."

In oktober gaat editie nummer vijf plaatsvinden en zijn de mannen goed op elkaar ingespeeld. "Omdat iedereen komt om te werken, hebben we de tijd om naast de organisatie van Coworkparadise ook aan onze bedrijven thuis te werken. Zo willen we beiden ons bedrijf internationaal uitbreiden."

De deelnemers komen van over de hele wereld maar moeten wel bewezen talent hebben. Foto: Coworkparadise

De deelnemers zijn tot nu toe vrij divers. Tesselaar noemt Tanja Sipila uit Finland, die zijn tijd in Bali gebruikte om een pitch te schrijven die er uiteindelijk in resulteerde dat hij miljoenen aan investeringen ophaalde voor zijn bedrijf.

Maar het grootste succesverhaal was toch echt de Roemeen Andrei Ursachi. Mede door Coworkparadise heeft hij nu vijfhonderd man in dienst verdeeld over drie bedrijven: een online marketingbureau, Proworkers en Sound Heroes.

Naast het nog exclusiever maken van Coworkparadise heeft Tesselaar dan ook geen plannen om naar een andere regio te vertrekken met hun bedrijf. "Bali is vertrouwd, vriendelijk en altijd succesvol. We blijven hier voorlopig nog wel eventjes."

LEES OOK: De 20-jarige Jordi Hillenga verkoopt pizza-automaten – Tesla en de NS hebben al toegehapt