Ondernemer Kees Koolen steekt opnieuw geld in de autonome schoonmaakrobot van Aziobot. Twee jaar geleden deed hij dat zodat oprichters Tapabrata Samanta en Sarthak Yadav het apparaat konden ontwikkelen. Nu is de slimme vloerschrobber genaamd SB2 klaar en wil Aziobot het team uitbreiden.

Hoeveel Koolen via zijn bedrijf Koolen Industries investeert, is niet bekendgemaakt.

De SB2 kan de vloeren van winkels, ziekenhuizen en bedrijven automatisch reinigen. De machine draait op batterijen van Super B, de dochter van Koolen Industries die accu’s ontwikkeld.

“De SB2 is eigenlijk een zelfrijdend voertuig. Aangezien het een vloerschrobber is, kan Aziobot’s autonome software getest worden in een veilige omgeving, weg van het verkeer,” zegt CEO Sarthak Yadav. “De markt is misschien nog niet klaar voor zelfrijdende auto’s, waardoor wij kijken naar autonome oplossingen die het leven van mensen makkelijker maakt.”

Koolen is mede-oprichter van Booking.com dat hij in 2005 voor 110 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse Priceline. Het vermogen van de Nederlandse ondernemer wordt door zakenblad Quote geschat op 350 miljoen euro, goed voor plek 114 in de Quote 500.

Tegenwoordig bouwt Koolen aan een duurzaam energie-imperium. Hij stak onder meer 4 miljoen euro in ammoniak-opslag van schone energie en stapte in bij Hardt Hyperloop, de Delftse startup die een vacuümtrein ontwikkelt.

Lees meer: