Energieconcern Koolen Industries investeert 4 miljoen euro in Proton Ventures, een Nederlands bedrijf dat technologie produceert om energie op te slaan in ammoniak. Dat heeft het concern van ondernemer Kees Koolen maandag laten weten.

Proton Ventures, gevestigd in Schiedam, is betrokken bij projecten om schone energie op te slaan in ammoniak. Het bedrijf ontwerpt en bouwt ammoniakopslag-terminals en kleine productiefaciliteiten voor ammoniak, NFUEL-eenheden genaamd. Ook beschikt het over gepatenteerde technologie om ammoniak te produceren met schone energie.

“Ammoniak is een ideale oplossing voor de opslag van wind- en zonne-energie, omdat het bijzonder geschikt is om grote hoeveelheden energie op efficiënte wijze op te slaan en te vervoeren”, aldus Koolen. Volgens hem past Proton Ventures bij zijn concern en het streven naar een wereldwijde transitie naar schone energie.

Koolen is mede-oprichter van Booking.com dat hij in 2005 voor 110 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse Priceline. Het vermogen van de Nederlandse ondernemer wordt door zakenblad Quote geschat op 350 miljoen euro, goed voor plek 114 in de Quote 500. Tegenwoordig bouwt Koolen aan een duurzaam energie-imperium.

Projecten voor ammoniakopslag in Estland en Bulgarije

Proton, een bedrijf met twintig werknemers dat is opgericht in 2001, heeft enkele grootschalige projecten op het gebied van ammoniakopslag in Estland en Bulgarije. De investering van Koolen moet ervoor zorgen dat meer projecten kunnen worden gestart in andere delen van de wereld.

Hoewel ammoniak van oudsher wordt gemaakt voor kunstmest is het volgens Koolen Industries "een ongelooflijk flexibele optie voor de opslag van energie". Ammoniak-opslag is in staat 25 maal zo veel energie op te slaan als de lithiumbatterijen met de grootste capaciteit die op dit moment op de markt zijn, aldus het bedrijf.

"Ammoniak voegt waarde toe aan onze portefeuille, met name op het gebied van de opslag van schone energie op grote schaal", zegt Gerben Hilboldt, technisch directeur van Koolen.

LEES OOK: Hoe Kees Koolen, voorheen van Booking.com en Uber, bouwt aan zijn duurzame energie-imperium