Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zondag een raket gelanceerd met vier NASA-astronauten die naar het ruimtestation ISS gaan.

De astronauten hebben een bijzondere gast bij zich: een pop van Baby Yoda uit de Star Wars-serie The Mandalorian.

Het is de tweede keer dat SpaceX, een bedrijf van techondernemer Elon Musk, een bemande ruimtemissie uitvoert.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft zondag een raket gelanceerd die vier NASA-astronauten naar het ruimtestation ISS brengt. Er gaat ook een speciale gast mee: Baby Yoda.

De vlucht duurt ongeveer 27 uur en brengt de bemanning naar het ruimtestation dat zich op ongeveer 400 kilometer hoogte in een baan rond de aarde begeeft.

De lancering was gepland voor afgelopen zaterdag, maar werd vanwege windvlagen een dag uitgesteld.

“Baby Yoda is aan boord en probeert een plaatsje te bemachtigen!”, zei Leah Cheshier van de NASA zondag tijdens de livestream van de lancering.

De stoffen pop zweefde rond in de cabine van het Crew Dragon-ruimtevaartuig, nadat dit in een baan om de aarde was gebracht en de astronauten zich klaarmaakten om een paar uur te slapen.

Foto: Joe Skipper/Reuters
Foto: Joe Skipper/Reuters

"Misschien probeert Baby Yoda de besturing even over te nemen", grapte NASA-commentator Chesier.

Baby Yoda zweeft rond ruimtevaartuig Crew Dragon Resilience op november 15, 2020. Foto: NASA TV
Baby Yoda zweeft rond ruimtevaartuig Crew Dragon Resilience op november 15, 2020. Foto: NASA TV

Baby Yoda is de bijnaam van een karakter uit de Disney-serie The Mandalorian, een spin-off van Star Wars. Voor de fijnproevers: volgens de makers is het karakter in de serie van het Yoda-volk, maar niet Yoda toen hij een baby was.

De vier astronauten van de Crew-1 samen met Baby Yoda. Foto: NASA TV
De vier astronauten van de Crew-1 samen met Baby Yoda. Foto: NASA TV

Het meenemen van een mascotte gebeurde ook al tijdens een eerdere vlucht van SpaceX met astronauten.

Afgelopen mei brachten astronauten Bob Behnken en Doug Hurley tijdens de eerste bemande vlucht van SpaceX een pop van een dinosaurus mee, genaamd Tremor.

Bob Behnken introduceert dinosaurus 'Tremor' aan boord van de Crew Dragon in mei 2020. Foto: NASA TV
Bob Behnken introduceert dinosaurus 'Tremor' aan boord van de Crew Dragon in mei 2020. Foto: NASA TV

Het ruimtevaartuig Crew Dragon komt maandagavond aan bij het ruimtevaartstation ISS, waar de astronauten een maand of zes zullen verblijven.

Vicepresident Mike Pence woonde de lancering bij en zei dat Amerika onder president Donald Trump “onze toewijding heeft hernieuwd om voorop te lopen in de menselijke verkenning van de ruimte”.

Aankomend president Joe Biden tweette zijn felicitaties en zei dat de lancering “een bewijs van de kracht van de wetenschap” was.

Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat een commerciële raket mensen naar de ruimte brengt. De eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit was eind mei. Toen bracht SpaceX de Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken naar het ISS.

Begin augustus keerden zij terug op aarde. Dat was ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

LEES OOK: Starlink heeft nu genoeg satellieten in de ruimte om supersnel internet aan te gaan bieden in afgelegen gebieden, zegt Elon Musk