Foto’s die zijn genomen vanuit het ruimtestation ISS laten de historische landing zien van de eerste bemande ruimtevaartmissie van SpaceX.

Bij de landing waren een hoop boten te zien van nieuwsgierige passanten.

Er bestond enige ongerustheid door de nadering van tropische storm Isaias, maar de omstandigheden vielen alleszins mee.

De SpaceX Crew Dragon Endeavour is zondag veilig neergekomen in de Golf van Mexico. Dat gebeurde voor de kust van Pensacola in de staat Florida.

De capsule met de Amerikaanse astronauten Doug Hurley en Bob Behnken keerde na een bezoek aan het ruimtestation ISS op de geplande tijd terug in de dampkring van de aarde, waarna de remparachutes zich zonder problemen ontvouwden en hun werk deden.

Piloot Hurley kon nog net “het is echt een eer en privilege” zeggen toen de radioverbinding slecht werd en uitviel. Twee maanden geleden werden hij en Behnken vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral de ruimte ingestuurd in een door het privébedrijf SpaceX, eigendom van ondernemer Elon Musk, ontwikkeld toestel. Dat had tot dat moment alleen vracht naar het ISS gebracht.

Astronauten waren voor vluchten naar en van het permanente ruimtestation jarenlang aangewezen op Russische draagraketten.

Lees ook op Business Insider

Het was de eerste waterlanding van een Amerikaans ruimtevaartuig sinds de Apollo-Sojoez-missie in 1975. NASA zond de gedenkwaardige gebeurtenis zondag live uit.

Er bestond enige ongerustheid door de nadering van tropische storm Isaias, maar de omstandigheden vielen alleszins mee. Waarnemers van SpaceX omschreven het weer tijdens de landing in zee als “erg kalm”.

Behnken en Hurley werden voor de laatste etappe van hun terugreis, die negentien uur duurde, gewekt met geluidsopnames van hun zoons. Beiden vroegen hun pa op te schieten en “snel thuis te komen”.

President Donald Trump bedankte alle betrokkenen. Hij verwelkomde de NASA-astronauten terug op aarde en noemde op Twitter de eerste ‘splashdown’ in 45 jaar “heel opwindend”. Sinds 1981 landden herbruikbare ruimtevaartuigen, zoals de spaceshuttle, op de grond.

Veel boten bij landing van SpaceX-astronauten

De landing in de Golf van Mexico trok veel bekijks. Toen de ruimtecapsule met parachutes in het water terecht kwam, werd die al snel omringd door een reeks boten. Daar zaten teams van NASA en SpaceX bij, maar ook een veel nieuwsgierige passanten.

De Russische astronaut Ivan Vagner, die gestationeerd is in het ruimtestation ISS, maakte foto’s van de landing. Die deelde hij in de tweet hieronder.

 

 

Sommige boten kwamen dicht in de buurt van de ruimtecapsule, inclusief eentje met een Trump-vlag.

crew dragon demo2 splashdown trump flag boat

Foto: NASA Live

“Misschien moeten we de volgende keer niet bekend maken waar de landingsplek is,”, zei SpaceX-medewerker Kate Tice toen ze de beelden van de landing becommentarieerde.

LEES OOK: SpaceX is naar verluidt in gesprek met investeerders – het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zou $44 miljard waard zijn