• SpaceX heeft deze week 60 nieuwe Starlink-satellieten gelanceerd.
  • Daardoor kan er volgens topman Elon Musk op afzienbare termijn een bètaversie van snel breedbandinternet voor afgelegen gebieden worden aangeboden.
  • Starlink wil voor het einde van 2020 dekking in de VS en Canada en mikt op wereldwijde dekking in 2021.

Het doel van Elon Musk om snel internet aan te bieden in afgelegen streken op aarde met behulp van satellieten in de ruimte, is binnen handbereik.

SpaceX lanceerde dinsdag 60 nieuwe Starlink-satellieten, waamee het totale aantal satellieten in de ruimte nu meer dan 700 bedraagt, meldt Ars Technica. Volgens CEO Elon Musk van SpaceX is dat genoeg voor een publieke bètaversie.

“Als deze satellieten eenmaal hun juiste positie hebben bereikt, kunnen we een vrij uitgebreide betaversie lanceren in het noorden van de VS en hopelijk het zuiden van Canada”, tweette Musk na de lancering.

In dat gebied vallen ook de steden Detroit en Ann Arbor in de Amerikaanse staat Michigan, zei hij in antwoord op een vraag daarover.

"Andere landen zullen volgen zodra we daar toestemming voor krijgen", stelde Musk.

Musk zei niet wanneer de satellieten precies hun "gewenste positie" zullen bereiken. Volgens astrofysicus Jonathan McDowell van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kan dat mogelijk nog wel tot februari duren.

Musk zei in april dat een testversie van de internetdienst deze herfst operationeel zou moeten zijn. En in mei 2019 had hij gezegd dat een eerste commerciële versie van de Starlink-dienst in de VS al met 400 satellieten mogelijk zou zijn en 800 satellieten genoeg zouden zijn voor een "significante" wereldwijde dekking.

Er is in september al een beperkte test begonnen met een bètaversie in de staat Washington, die alleen bedoeld is voor het leger en nooddiensten.

Het uiteindelijke doel van Starlink is om 42.000 satellieten in de ruimte te krijgen die snel breedbandinternet kunnen stralen naar afgelegen gebieden op aarde. Op de website van Starlink staat dat het bedrijf aan het eind van 2020 dekking wil in de Verenigde Staten en Canada en "vrijwel wereldwijde dekking" in 2021.

SpaceX doet er alles aan om van Starlink een commercieel succes te maken. Musk zei in 2019 dat het project een belangrijke inkomstenbron moet worden voor het bedrijf. En afgelopen september gaf hij aan dat Starlink ergens in de komende jaren waarschijnlijk naar de beurs gaat.

Niet iedereen is enthousiast over de ontwikkelingen. Astronomen hebben al meerdere malen hun zorg uitgesproken over het feit dat de satellieten astronomisch onderzoek kunnen hinderen.

Lees hier meer over de projecten van Elon Musk: