SpaceX is erin geslaagd om mensen in een baan om de aarde te brengen. Het is voor het eerst dat een commercieel bedrijf dat lukt.

Astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken komen zondag rond 16.30 uur Nederlandse tijd aan bij het internationale ruimtestation ISS.

SpaceX-oprichter Elon Musk was emotioneel na de succesvolle lancering. “Ik heb 18 jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het is gebeurd.”

Musk hoopt dat de lancering een eerste stap is naar een “beschaving op Mars” en een “multiplanetair leven” met een basis op de maan.

Voor het eerst in de geschiedenis brengt een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte. Een raket van het bedrijf SpaceX is zaterdag alsnog opgestegen vanaf de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral in Florida.

De lancering verliep vlekkeloos. Het is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

De twee astronauten aan boord, Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49), zijn zondagmiddag Nederlandse tijd aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS, hun verblijf voor de komende maanden.

Lees ook op Business Insider

De lancering stond aanvankelijk gepland voor afgelopen woensdag, maar toen werd het opstijgen afgeblazen vanwege slecht weer.

President Donald Trump woonde de lancering bij. Hij is de derde Amerikaanse president die bij een bemande lancering op Cape Canaveral is.

De Crew Dragon is uitvoerig getest

De eerste trap van de raket, die ervoor zorgde dat de capsule loskwam van de grond, landde ongeveer 10 minuten na de lancering veilig en gecontroleerd op een speciaal schip op de Atlantische Oceaan. Het schip, Of Course I Still Love You genaamd, brengt de draagraket naar de wal voor hergebruik.

Het vaartuig van Hurley en Behnken heet de Crew Dragon. Hij is gebouwd door SpaceX, het bedrijf van zakenman Elon Musk. De capsule wordt niet met knoppen en schakelaars bediend, maar met schermen die op tabletcomputers lijken.

De Dragons worden al een paar jaar gebruikt om onbemand het ISS te bevoorraden. In januari liet SpaceX bewust een (onbemande) lancering van het vaartuig mislukken, om te kijken of een bemanning in geval van nood veilig terug naar de aarde kan worden gebracht. Dat lukte.

Hurley en Behnken zijn ervaren astronauten

Hurley en Behnken zijn allebei al eerder in de ruimte geweest. Ze volgden in 2000 samen de astronautenopleiding.

Hurley was de piloot die voor het laatst een spaceshuttle aan de grond zette, de Atlantis in juli 2011. Behnken verbleef in 2008 en in 2010 in het ISS en voerde toen zes ruimtewandelingen uit.

Hurley is getrouwd met astronaute Karen Nyberg, die twee keer in de ruimte was. Behnkens echtgenote K. Megan McArthur repareerde in 2009 ruimtetelescoop Hubble.

De volgende vluchten met de Crew Dragon staan al gepland

Tot nu toe waren alleen de Amerikaanse overheid, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd mensen naar de ruimte te brengen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA betaalt SpaceX voor de vlucht. Er staan al twee andere vluchten gepland. Later dit jaar moeten drie Amerikanen en een Japanner met een Crew Dragon naar het ISS gaan, en volgend jaar twee Amerikanen, een Rus en een Fransman.

In 2021 of 2022 maken vier ruimtetoeristen een reisje met een Crew Dragon.

Elon Musk is ‘overmand door emoties’

SpaceX-oprichter Elon Musk werd na de succesvolle lancering “overmand door emoties”, zei hij tegen journalisten enkele uren later.

“Ik ben behoorlijk overmand door emoties op deze dag. Het is eerlijk gezegd lastig om te praten”, aldus Musk die zijn gedachten naar eigen zeggen nog op orde moet brengen. “Ik heb 18 jaar naar dit doel toegewerkt, dus het is nogal moeilijk te geloven dat het is gebeurd.”

Musk spreekt de hoop uit dat dit de “eerste stap” betekent naar een “beschaving op Mars” en naar een “multiplanetair leven” met een basis op de maan.

Lees meer over ruimtevaart: