Voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW zijn vrijdagavond rond kwart over acht aangekomen bij het ministerie van Sociale Zaken om te worden bijgepraat door minister Lodewijk Asscher over de afspraken met de oppositiefracties. Die hebben ook gevolgen voor het sociaal akkoord. ,,Het overleg is nu in een fase om hen bij te praten”, zei Asscher.

,,Eerst luisteren en dan weten we wat er gaat gebeuren en of er iets gaat gebeuren”, aldus Wientjes bij aankomst. Heerts liet het bij ,,Ik hoor het allemaal wel.”

Volgens bronnen willen de partijen de aanpassing van het ontslagrecht een half jaar naar voren halen. Het zou ook makkelijker worden iemand te ontslaan dan in het sociaal akkoord is afgesproken. Maatregelen om flexwerkers beter te beschermen, worden eveneens een half jaar naar voren gehaald. ,,Vast wordt minder vast, flex minder flex”, aldus een betrokkene.

Onder hun niveau

Een onderdeeltje van de WW-ingreep wordt ook een half jaar, en volgens andere bronnen een jaar, vervroegd: werklozen moeten sneller een baan onder hun niveau accepteren.

Verder zou de verplichting voor bedrijven om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen worden vervroegd.

Lees ook op Business Insider

Volgens het sociaal akkoord zouden al deze maatregelen in 2016 ingaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl