Justitieminister Ard van der Steur verantwoordt zich donderdag in de Tweede Kamer opnieuw voor zijn rol in de nasleep van de Teevendeal. Het belooft een strijd om zijn politieke leven te worden.

Het draait om de vraag of VVD’er Van der Steur in 2015 toen hij nog Kamerlid was de hand heeft gehad in het achterhouden van informatie voor de Tweede Kamer. Daarbij ging het om bedragen die gemoeid waren met de deal die Fred Teeven als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Buiten het zicht van de belastingdienst werd 4,7 miljoen gulden (2,14 miljoen euro) naar hem overgemaakt.

Oud-minister Ivo Opstelten hield als minister tegenover de Tweede Kamer vast aan een onjuist bedrag van 1,2 miljoen gulden (550.000 euro), mede omdat een betaalafschrift zoek was. Later onthulde tv-programma Nieuwsuur dat het om 4,7 miljoen gulden ging.

Het afschrift bleef jarenlang onvindbaar, maar werd alsnog teruggevonden. Opstelten en de ambtelijke top voerden volgens voormalig ombudsman Oosting cs. na uitgebreid onderzoek “geen goede regie” in de periode na de onthullingen. Was dat wel gebeurd, dan was volgens Oosting waarschijnlijk geen situatie ontstaan waarin Opstelten zich op 9 maart 2015 gedwongen zag af te treden, gevolgd door Teeven.

Rol Van der Steur en Dijkhoff

Van der Steur en zijn huidige staatssecretaris Klaas Dijkhoff waren – toen nog – als Kamerlid actief betrokken bij de afhandeling van de Kamervragen over de omstreden Teevendeal.

De twee adviseerden onder meer bij het opstellen van een persbericht over deze politiek gevoelige zaak. Ze vonden dat daarin geen specifieke ontkenning moest komen van het bedrag dat Nieuwsuur had gemeld. Dat zou verwarring zaaien, zeker omdat het bewijsstuk van het overgemaakte bedrag nog niet was gevonden.

Het maandag verschenen boek van Nieuwsuurverslaggever Bas Haan werpt nieuw licht op de zaak. Haan haalt daarin een geheime e-mail aan, waaruit zou blijken dat op aandringen van Van der Steur belangrijke informatie uit concept-antwoorden op Kamervragen van Opstelten zijn geschrapt.

Hij plaatste 23 kanttekeningen bij de conceptantwoorden die de minister wilde geven. Onder meer bedragen die Fred Teeven – toen staatssecretaris op Veiligheid en Justitie – zich herinnerde over de deal werden eruit gehaald. Dat waren bedragen die de Kamer graag wilde weten.

Motie van afkeuring

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van der Steur dinsdag dat hij als Kamerlid níet heeft voorgesteld de passage over de bedragen te schrappen. "Ik heb mij afgevraagd waarom deze bedragen niet eerder aan de Kamer waren gemeld. Dat achtte ik zeer kwetsbaar."

Een andere kanttekening luidde: ‘Weghalen. Nodigt onnodig uit tot discussie’. Van der Steur stelt nu dat hij met die opmerking wilde aangeven dat een vraag eerder al voldoende was beantwoord.

Volgens Van der Steur is er geen nieuws. Hij stelt dat de commissie-Oosting die de gang van zaken heeft onderzocht de beschikking had over alle informatie en dat de feiten al zijn besproken tijdens een Kamerdebat in december 2015.

De kwestie achtervolgt niet alleen Van der Steur. In december 2015 steunde bijna de hele oppositie een motie van afkeuring over de manier waarop het kabinet van premier Rutte met de slepende affaire is omgegaan. De VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven (Veiligheid en Justitie) waren toen al opgestapt, net als Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Debat live op tv

De NOS zendt donderdag het Kamerdebat over de positie van Van der Steur rechtstreeks uit. Het is te zien op NPO1 vanaf 14.15 uur, zo heeft de omroep woensdag laten weten. De uitzending loopt tot 17.00 uur.

Het debat is ook te volgen via internet. RTL streamt het live en geeft updates in reguliere nieuwsuitzendingen op de hele uren. Bij breaking news gaat de zender live via RTLZ, aldus de redactie.

LEES OOK: De rampminister: de kinderdroom van Ard van der Steur lijkt op een nachtmerrie