Als je nu je op het punt staat om een nieuwe Apple Watch, iPhone of zelfs een iPad Pro te kopen, dan is dat niet heel erg verstandig. Op 7 september toont Apple namelijk nieuwe varianten van de eerste twee genoemde apparaten. De iPad Pro krijgt later dit jaar nog nieuwe variant.

Nu kan het natuurlijk zijn dat je niet per se het nieuwste van het nieuwste wilt hebben, maar zelfs dan is het verstandig om nog even geduld te hebben. We leggen je per product uit waarom.

De Apple Watch Pro

Het advies om te wachten geldt met name voor de Apple Watch. Hiervan wordt namelijk verwacht dat er een compleet nieuw model geïntroduceerd wordt: de Apple Watch Pro.

Dit wordt een aanzienlijk groter model met een compleet ander ontwerp dan de andere Apple Watches. Hij krijgt vlakke randen en een vlak scherm van 2-inch. De kast zal 47 mm meten, terwijl het grootste model dat nu te krijgen is 45 mm meet.

De Apple Watch Pro zal zich vooral richten op de professionele gebruiker en sporters. Hij wordt van premium materialen zoals hardere staalsoorten en slijtvaste, deels rubberen onderdelen vervaardigd. Maar daar is de prijs dan ook naar. In Nederland moet je rekenen op meer dan 1.000 euro.

Apple Watch met spacezwarte schakelarmband
Apple Watch met spacezwarte schakelarmband

En als je genoegen neemt met de specificaties van huidige Series 7, weet dan dat deze alleen maar beter worden in de Series 8 en dat je daarvoor waarschijnlijk hetzelfde bedrag betaalt. Met andere woorden: je krijgt een beter horloge voor dezelfde prijs.

Wachten tot de lancering van de nieuwe smartwatches heeft ook als voordeel dat de huidige varianten door retailers vaak in de uitverkoop gegooid worden. Dan kun je de Series 7 dus voor minder op de kop tikken.

Heb je je zinnen gezet op de SE, de budgetversie van de Apple Watch, dan is een weekje wachten zeker de moeite waard. Men verwacht namelijk dat dit instapmodel dezelfde snellere processor krijgt als de Series 8. De huidige variant heeft de processor uit de Series 5. Een significante snelheidsboost dus.

De Apple Watch Series 3 verdwijnt waarschijnlijk helemaal uit het aanbod, maar die kunnen we ook niet meer aanraden omdat deze naar verluidt de nieuwste software niet eens meer krijgt.

Waarom geen nieuwe iPhone?

Wat voor de Apple Watch geldt, gaat ook in grote lijnen op voor de iPhone. Nu een iPhone 13 kopen zou zonde van het geld zijn. De kans is namelijk groot dat de deze modellen volgende week in de aanbieding gaan.

De iPhone 14-modellen moeten vernieuwingen met zich meebrengen (meer hierover in dit artikel) en ze worden waarschijnlijk ook duurder. Het idee van even wachten en een betere telefoon krijgen voor hetzelfde geld, gaat hier waarschijnlijk dus niet op.

De iPhone 13 Pro.
De iPhone 13 Pro.

Nog een reden om te wachten is de iPhone 14 Max. Dit model is er dit jaar voor het eerst en is eigenlijk een grotere variant van de reguliere iPhone. Hij krijgt een 6,7-inch scherm, tegenover het 6,1-inch scherm van het normale model.

Mocht je dus liever wat meer schermruimte hebben, maar niet gelijk de hoge prijs van de iPhone 14 Pro Max willen betalen, dan heeft Apple vanaf volgende week iets wat perfect bij je past.

iPad Pro

Voor de iPad Pro kijken we iets verder in de toekomst, want Apple zou naar verluidt later dit jaar met nieuwe M2-modellen van deze tablets gaan komen. Als je nog even een maand of twee kunt volhouden, geld hetzelfde als hierboven: de M1-modellen worden goedkoper door aanbiedingen, en de M2-modellen bieden meer prestaties voor hetzelfde geld.

Bij dat laatste plaatsen we nog wel een kleine kanttekening, want de iPad Pro M2 zou wat duurder kunnen worden dan de huidige modellen. Dit gebeurde immers ook bij de introductie van de MacBook Air M2, die is 300 euro duurder dan de Air met M1-processor

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de iPad Pro M1 in ongewijzigde vorm en tegen dezelfde prijs in het aanbod blijft. Net als de MacBook Air M1. Al lijkt dit onwaarschijnlijk.

LEES OOK: De iPhone bestaat 15 jaar: hoe Apple’s iconische smartphone de wereld voor altijd veranderde en hoe hij sinds 2007 evolueerde