• De besturingssystemen van Apple en Google zijn al jarenlang verwikkeld in een nek-aan-nek-race op de smartphonemarkt.
  • Al die tijd kopiëren iOS en Android regelmatig toepassingen van elkaar.
  • Maar met de laatste update van iOS heeft Apple wel heel veel zaken overgenomen van Android.

Al sinds smartphones aan hun wereldwijde opmars begonnen zijn iPhone- en Androidfans verwikkeld in een discussie over wie wie kopieert. Maar met de laatste update van Apples besturingssysteem iOS is de balans flink scheefgetrokken: de iPhone krijgt toepassing na toepassing die direct lijkt te zijn overgenomen van Android.

Met de nieuwe App Library en nieuwe widgets voor het beginscherm lijkt iOS 14 van Apple meer op Android dan ooit tevoren.

Dit zijn zes toepassingen die Apple vorige week aankondigde op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie:


1. Widgets en het nieuwe beginscherm.

Foto: Apple

Widgets zijn niks nieuws voor de iPhone. Je kan met iOS al lange tijd weer, nieuws of andere widgets toevoegen aan je scherm Vandaag.

Nieuw in iOS 14 is de mogelijkheid om ze direct in je thuisscherm op te nemen. Android-gebruikers kunnen dat al jaren.

Bovendien kunnen de widgets op verschillende plekken op het thuisscherm worden geplaatst. Dat niveau van personaliseren is standaard voor Android, maar komt deze herfst eindelijk ook naar de iPhone.


2. De App Library voor de iPhone wordt vrijwel identiek aan de “App Drawer” van Android.

Foto: Apple

Tot nu toe bleven apps die iPhone-gebruikers voor eeuwig zichtbaar op het thuisscherm. Er is geen manier om apps te verbergen. Je kan ze verwijderen of opslaan in mappen, maar er is geen andere manier om ze van je thuisscherm te laten verdwijnen.

Android heeft al jarenlang een concept genaamd “App Drawer”. Dat is een soort catalogus van alle apps die op je telefoon staan. Je kan daarvandaan kiezen welke apps wel of niet op je thuisscherm verschijnen.

Met iOS 14 kopieert Apple dat concept met de App Library. Er kunnen voortaan apps worden verwijderd van het thuisscherm zonder dat ze helemaal van je telefoon verdwijnen. En je kan ze er plaatsen en weghalen zo vaak als je maar wil.

Voor Android is dat al jaren een fundamentele toepassing.


3. Compacte weergave van digitale assistenten

Foto: Apple

Google Assistent heeft al een compact design dat onlangs beperkt is uitgerold naar gebruikers. Ook Siri neemt in iOS 14 niet meer je hele scherm in als je een vraag stelt. Er verschijnt een geanimeerde bol onderin.

Ook inkomende oproepen worden niet langer op volledig scherm getoond. Apple toont de oproep nu in een smalle balk bovenin, iets dat op Android al jaren gebeurt.


4. Picture-in-picture video.

Foto: Apple

Als je een iMessage krijgt van vrienden terwijl je een YouTube-filmpje aan het kijken bent en op de notificatie klikt, stopt de video en opent de Berichten-app. Irritant!

In iOS 14 wordt dat filmpje een klein venster en blijft de stream doorspelen.

Bij Android is picture-in-picture video al enige tijd gebruikelijk.


5. Een nieuwe vertaal-app.

Foto:  Apple

Als je wat wil vertalen denk je hoogstwaarschijnlijk gelijk aan Google Translate. Dat is een standaarddienst voor zowel de computer als de smartphone.

Met iOS 14 wil Apple de uitdaging met Google Translate aangaan met een eigen vertaalapp, 14 jaar nadat Google Translate werd gelanceerd door Google.


6. App Clips zijn eigenlijk hetzelfde als Androids Instant Apps.

Foto: Apple

Apple geeft hoog op van een App Clips, een nieuwe toepassing in iOS 14.

Het idee is dat je een uitgeklede tijdelijke app kunt downloaden als je een toepassing maar eenmalig of voor beperkte tijd hoeft te gebruiken. Zo zou je bijvoorbeeld snel een koffie kunnen afrekenen of een parkeermeter bijvullen zonder een volledige app te installeren.

Maar die functie die Apple op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie presenteerde bestaat al op Android. Daar heet de functie Instant Apps.

Lees meer over smartphones: