• Op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC heeft Apple aangekondigd meer informatie op het appscherm van de iPhone te gaan tonen.
  • Ook liet Apple-topman Tim Cook weten dat Mac-computers en Macbook-laptops voortaan met eigen chips worden uitgerust.
  • Verder kan je op de Apple Watch bijhouden of je wel 20 seconden je handen wast tijdens deze coronapandemie.

Techreus Apple gaat het mogelijk maken om meer informatie op het appscherm van de iPhone te tonen.

Zogeheten widgets, kleine vlakken met informatie over bijvoorbeeld het weer, de afspraken in je agenda of de muziek die je luisterde, stonden voorheen op een apart scherm, maar kunnen vanaf iOS 14 tussen de apps worden getoond. Die aankondiging deed Apple tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC.

Het is de grootste verandering aan de werking van het besturingssysteem sinds Apple het raster met apps introduceerde voor de eerste iPhone. Op het nieuwe thuisscherm kun je ook zelf app-icoontjes vergroten.

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple gaat er verder voor zorgen dat de slimme assistent Siri en binnenkomende telefoongesprekken niet meer het hele scherm blokkeren. Ook komen er mogelijkheden om eigen browsers en e-mail-apps als standaard in te stellen.

Eigen chips voor Mac-computers

Apple gaat voor zijn Mac-computers en Macbook-laptops ook eigen chips maken, kondigde het aan op de ontwikkelaarsconferentie. Apple maakt al enkele jaren gebruik van eigen chips voor onder meer de iPhone en de iPad. Voor zijn computers gebruikte het bedrijf echter nog processors en grafische chips van Intel, waarmee het sinds 2006 samenwerkt.

Met de eigen chips denkt Apple meer rekenkracht te kunnen leveren, terwijl de computers minder stroom verbruiken. Apple-topman Tim Cook spreekt van een "echt historische dag" voor de Mac.

De eigen chips van Apple gebruiken wel een ander systeem dan de Intel-chips. Apple gebruikt de architectuur die door het Britse bedrijf ARM werd ontworpen. Intel-chips draaien volgens de zogeheten x86-architectuur. Dat betekent dat software die nu op de Mac werkt, niet ook zomaar op de computers met de nieuwe chips werken.

Apple-topman Tim Cook. Foto: Apple
Apple-topman Tim Cook. Foto: Apple

Het nieuwe MacOS-besturingssysteem van Apple kan al wel met de eigen chips aan de slag. Bovendien maakt Apple het mogelijk voor softwaremakers om op simpele wijze beide soorten chips te ondersteunen. Onder meer Microsoft en Adobe hebben hun software zoals Office en Photoshop voor de Mac al aangepast.

Voor software die niet is aangepast komt een emulator, een stukje software dat de softwarecode omzet naar het andere systeem, beschikbaar. Door de overstap kunnen apps voor iPhone en iPad nu ook op de Mac draaien.

De eerste computers met eigen chips komen nog dit jaar op de markt. Na ongeveer twee jaar maakt Apple geen nieuwe computers met Intel-chips meer, verwacht het bedrijf.

Andere vernieuwingen van Apple

De iPhone kan voortaan ook als autosleutel worden gebruikt. Dat kan nu alleen nog op de nieuwe BMW 5-serie, maar Apple heeft met verschillende autobouwers aan een standaard gewerkt.

De iPad kan nu handgeschreven tekst met het Apple Pencil herkennen en op veel meer plekken gebruiken. De Apple Watch kan je slaap bijhouden en herkent als jij je handen wast. Dan komt er een timer in beeld die moet zorgen dat je dat minimaal 20 seconden volhoudt.

De Apple Watch kan voortaan ook je slaap bijhouden.
De Apple Watch kan voortaan ook je slaap bijhouden.

Apple gaat voorts de concurrentie met Google verder aan. Apple Maps krijgt fietsroutes, net als Google Maps. Bovendien komt Apple met een eigen vertaal-app Apple Translate, waarmee het de strijd wil aangaan met Google Translate.

Verder wil de iPhonemaker laten zien dat privacy een speerpunt is. Apps in de App Store moeten aangeven hoe ze met je privacy omgaan. Dat wordt weergegeven in een label, dat vergelijkbaar is met het voedingswaardelabel op eten.

Bekijk hieronder een samenvatting van Apples aankondigingen op WWDC 2020.