Op 8 maart zal Apple sowieso nieuwe iPads en de nieuwe iPhone SE lanceren. Maar volgens Mark Gurman, analist bij Bloomberg, heeft de techgigant nog een extraatje achter de hand: een nieuwe Mac.

Gurman beweerde eerder al dat Apple dit jaar een record aantal producten zal gaan lanceren. Destijds ging hij ervan uit dat dit later in het jaar zou gebeuren. Nu laat hij echter in zijn nieuwsbrief weten dat het bedrijf uit Cupertino begin maart het doek trekt van minimaal één nieuwe computer. Welke dat gaat zijn weet hij nog niet, maar hij vermoedt dat het gaat om de Mac Mini of het instapmodel van de MacBook Pro.

Waarom juist die twee? Omdat dat de modellen zijn die nog geen M1 Pro- en M1 Max-processoren hebben en deze al het langst geen vernieuwing hebben gezien. Gurman beweert dat er in mei of juni nog meer nieuwe computers van Apple zullen komen.

De MacBook Pro kreeg eind vorig jaar nog een update, maar toen ging het alleen om de duurdere 14- en 16-inch modellen. Deze kregen naast een nieuw design ook een aantal upgrades, zoals de snellere processoren, een Mini-LED-scherm met ProMotion en de MagSafe-connector. Het is aannemelijk dat Apple het design van de beide MacBook Pro-modellen gelijktrekt.

M2- en M3-processoren onderweg

Daarnaast denkt Gurman dat Apple dit jaar de M2-processoren zal aankondigen. Deze zullen voor het eerst in een vernieuwde MacBook Air gepresenteerd worden die in de herfst moet verschijnen.

De analist ziet dit als een tactische beslissing: de langverwachte en immens populaire Air zou de verkoopcijfers tijdens de feestdagen namelijk flink kunnen spekken. Apple had de laptop naar verluidt eigenlijk al op de markt willen hebben.

Alsof dat nog niet genoeg is, denkt Gurman dat Apple ook de M2 Pro, de M2 Max en de M3 processoren gaat aankondigen. Deze zouden in 2023 uit moeten komen. En dat terwijl Apple nog geen woord heeft laten vallen over een M2-processor sinds het de M1 in de markt zette in november 2020.

De M2 zou volgens de analist ietsjes sneller zijn dan de M1, en zou dezelfde 8-core architectuur hebben. Toch zou hij de snelheid van de M1 Pro en Max niet kunnen evenaren. De M2 Pro en Max zouden tot wel 40 CPU-cores en 128 graphics-cores kunnen krijgen. Dat is ongeveer vier keer meer dan de huidige M1 Pro en Max processoren hebben.

Lees ook: Na 15 jaar Windows over naar Apple – dit zijn 3 dingen die ik mis bij het gebruik van mijn nieuwe 14-inch MacBook Pro