Net als elk jaar, lijkt het er ook in 2022 weer op dat Apple het jaar aftrapt met een klein feestje in maart. Dan houdt het doorgaans een evenement waarbij het vooral draait om iPads en de iPhone SE.

Dit jaar zou Apple misschien drie nieuwe iPhones en negen iPads kunnen aankondigen. Dat blijkt uit een gelekte database van de Euraziatische Economische Commissie (EEC) waarin dit aantal aan nieuwe apparaatnummers stonden. Het gaat om de iPhones A2595, A2783, en A2784, en de iPads A2436, A2588, A2696, A2759, A2437, A2589, A2591, A2757, A2761, A2766 en A2777.

Aan de nummers is weinig af te lezen, dus we kunnen ook niet zeggen of we inderdaad dit aantal producten bij de volgende lancering kunnen verwachten. Het zou een recordaantal apparaten zijn waarmee Apple het jaar aftrapt. Hoewel dat overeenkomt met de geruchten dat het bedrijf uit Cupertino flink gaat knallen dit jaar, blijven we sceptisch. Vooral over negen iPads, dat is wel heel erg veel.

Met het oog op het evenement van maart zetten we op een rij wat we ondertussen weten van de nieuwe, te verwachten iPhone SE en iPads.

De huidige iPhone SE. Afbeelding: Apple
De huidige iPhone SE. Afbeelding: Apple

iPhone SE 3

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: voor deze telefoon worden er eigenlijk geen ingrijpende veranderingen verwacht. Het lijkt erop dat Apple de goedkoopste iPhone gaat voorzien van 5G en deze misschien een wat snellere processor meegeeft. Daar blijft het waarschijnlijk bij.

Er gaan ook geruchten over een mogelijk groter scherm, maar die verwijzen naar 2023. Dan zou het 4,7-inch scherm kunnen groeien naar 5,7 inch.

iPad Air 5

Ook voor de iPad Air 5 staan er geen hele grote verrassingen op de planning. Waarschijnlijk doet Apple een interne upgrade naar de A15 Bionic-processor en geeft het de mogelijkheid om via een 5G-verbinding mobiel te internetten.

Maar ook voor de iPad Air 5 gaan er geruchten dat Apple aan het scherm gaat rommelen. De fabrikant zou er mogelijk voor kunnen kiezen om de Air 5 te voorzien van een OLED-scherm. Maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk gezien het prijspunt van het apparaat. Daarnaast strookt het niet met de keuze voor mini-LED in de nieuwere iPad Pro's en komt het met een OLED-scherm te veel in de buurt van de iPad Pro 11-inch.

Natuurlijk krijgen de camera's ook een upgrade, wat in dit geval inhoudt dat er een 12 megapixel groothoek-frontcamera komt die mogelijk gebruik maakt van de 'Center Stage'-technologie. Daarmee blijf je tijdens het videobellen in het midden van het beeld, zelfs als je beweegt.

iPad Pro

Gezien het grote aantal gelekte apparaatnummers, zou je wellicht denken dat Apple wel met een nieuwe iPad Pro of twee moet komen. Maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk gezien de grote update die de tablets vorig jaar kregen. Tenminste, voor het evenement dat Apple in maart gaat houden.

Dat de iPad Pro ook dit jaar weer een update krijgt, lijkt logisch, want het is immers alweer een jaar geleden dat de huidige varianten werden geïntroduceerd. Maar hiervoor zou Apple wachten op het event in de herfst.

Apple Pro Display XDR. Afbeelding: Apple
Apple Pro Display XDR. Afbeelding: Apple

iMac Pro en Mac Mini

Naast de mobiele apparaten, zou het mogelijk zijn dat Apple ook wat desktop-computers lanceert. Het zou hier gaan om de 27-inch iMac Pro, die er anders uit zou gaan zien dan de iMac's die Apple vorig jaar lanceerde.

Volgens de geruchten krijgt de iMac Pro namelijk een 27-inch mini-LED Pro Display XDR-scherm en zou het ook het design van die schermen meekrijgen. Dat wil zeggen dat Apple de gekleurde 'chin' onder het scherm dat bij de gewone iMac's goed te zien is, weglaat voor het Pro-model. Vanzelfsprekend zou de iMac Pro met de nieuwe M1 Pro- en M1 Max-processoren uitgerust kunnen worden.

Dat laatste geldt ook voor de nieuwe Mac Mini. Deze krijgt mogelijk een nieuw design met een glazen bovenkant en maar liefst 4 Thunderbolt-poorten.

Het lijkt erop dat Apple nog wat vuurkracht voor de herfst bewaart. Dan zou het de nieuwe iPad Pro's en mogelijk ook nieuwe laptops met de M2-processor kunnen gaan aankondigen. Het zou namelijk Apple's grootste event ooit gaan worden.

LEES OOK: iPhones moeten andere apparaten kunnen opladen via het scherm, blijkt uit een patentaanvraag van Apple