• De prijzen van iPhones bij grote Nederlandse webwinkels zijn de afgelopen weken met gemiddeld meer dan 5 procent gestegen, blijkt uit een vergelijking van Telefoon.nl.
  • Het gebeurt zelden dat iPhones duurder worden. De vergelijkingssite denkt dan ook dat het coronavirus de boosdoener.
  • De meeste iPhones worden geproduceerd in China. Daar zijn veel fabrieken al wekenlang gesloten.

Grote Nederlandse webwinkels hebben de prijzen van iPhones de afgelopen weken met gemiddeld meer dan 5 procent laten stijgen, meldt vergelijkingssite Telefoon.nl. Dat komt volgens de site door dreigende leveringsproblemen vanwege het coronavirus. Het gebeurt zelden dat iPhones duurder worden.

“Het is niet gebruikelijk dat prijzen stijgen van smartphones. Wij zijn dan ook van mening dat dit geheel te wijten is aan het coronavirus”, stelt mede-eigenaar René Dekker van Telefoon.nl. De grootste prijsstijging is te zien bij de populaire kleuren grijs en zwart.

De meeste iPhones worden geproduceerd in China. Daar zijn veel fabrieken al wekenlang gesloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Apple-topman Tim Cook gaf vorige maand al een omzetwaarschuwing vanwege de productieproblemen. Ook zijn veel Apple-winkels in China nog gesloten.

Telefoon.nl heeft de laagst beschikbare prijzen van de verschillende modellen iPhones bij grote aanbieders als Bol.com, Mobiel. en Belsimpel.nl bekeken op 1 maart en die vergeleken met de prijzen op 1 januari. Het basismodel van de iPhone 11 is in twee maanden tijd 4,39 procent duurder geworden en de iPhone 8 bijna 9 procent. De grootste prijsstijging was te zien bij de iPhone X met 17,56 procent.

Eind februari werd al bekend dat iPhones op Coolblue.nl veel duurder zijn geworden uit angst voor leveringsproblemen, maar Telefoon.nl heeft die webwinkel niet meegenomen in de prijsvergelijking omdat ze de prijzen op 1 januari niet hadden vastgesteld.

De vergelijkingssite heeft ook gekeken naar andere merken dan Apple, maar daar treden vooralsnog nauwelijks effecten op als gevolg van het coronavirus.

Volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo zal Apple nog tot in mei te kampen hebben met tekorten aan onderdelen, schrijft Bright.nl. Er zijn vooral zorgen over de lenzen voor de camera's. De productie van lensmaker Genius Electronic Optical is de afgelopen maand afgenomen.

Lees meer over de economische gevolgen van het coronavirus: