• Apple brengt in 2022 een iPhone op de markt met een periscopische zoomlens, aldus analist Ming-Chi Kuo.
  • Een periscopische lens werkt met een spiegel die het binnenkomende licht op de sensor laat vallen. Zo is het mogelijk om veel verder in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.
  • Samsung en Huawei gebruiken de technologie al in hun topmodellen. Apple kan niet achterblijven, omdat de camera een van de belangrijkste redenen is voor consumenten om een nieuwe smartphone te kopen.

Apple heeft de iPhone 12 nog niet eens uitgebracht of er zijn al geruchten over de opvolger. De doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo claimt dat het techbedrijf in 2022 een nieuw type lens toevoegt aan zijn telefoons, waardoor je een stuk verder kunt inzoomen dan op huidige iPhones.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf Semco gaat de zogenoemde periscopische lens voor toekomstige iPhones leveren, schrijft Kuo in een rapport dat is ingezien door 9to5Mac, Apple Insider en MacRumors.

Bij een periscopische camera zit de sensor een kwartslag gedraaid in de behuizing. Een spiegel leidt het binnenkomende licht daarheen. Zo is het mogelijk om een camera met een langere brandpuntsafstand in de telefoon te bouwen zonder dat het toestel veel dikker wordt.

Met een periscopische lens is het mogelijk om veel verder in te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Onder meer Samsung en Huawei gebruiken deze technologie al in hun smartphones. Zo heeft de Galaxy S20 Ultra 10x optische zoom en de P30 Pro 5x optische zoom. Ter vergelijking: de iPhone 11 Pro heeft een telelens met 2x optische zoom.

In maart voorspelde Kuo al dat Apple in de toekomst een iPhone met periscopische lens uitbrengt. De nieuwe cameratechnologie lijkt een must voor het waardevolste techbedrijf ter wereld, aangezien de camera een van de belangrijkste redenen is voor consumenten om een nieuwe smartphone aan te schaffen.

Zowel Apple als Samsung benadrukten de kwaliteit van de camera’s bij de presentatie van hun nieuwste vlaggenschepen. De iPhone 11 Pro is Apples eerste smartphone met een drievoudig camerasysteem. De S20 Ultra kan zelfs tot 100x digitaal inzoomen, al zijn de foto’s dan niet bepaald scherp.

Op een periscopische lens in de iPhone is het waarschijnlijk dus nog even wachten. Wat Apple dit jaar dan wel toevoegt aan de iPhone 12? 5G, betere autofocus en een dieptesensor, net als op de nieuwste iPad Pro.

Lees ook op Business Insider

Apple onthult de iPhone 12 naar verwachting in september.

Lees meer over Apple: