• Apple had in 2010 plannen om een iPhone Nano te produceren, blijkt uit een e-mail van Steve Jobs.
  • De mail werd ontdekt tussen de publiekelijk gemaakte documenten uit de rechtszaak die Apple voert tegen gamemaker Epic.
  • Kleinere iPhone-modellen verkopen doorgaans minder goed dan de grotere varianten.

Apple had rond 2010 plannen om een kleinere variant van de iPhone uit te brengen. Dit blijkt uit e-mails van medeoprichter Steve Jobs die publiekelijk zijn gemaakt in rechtszaak die Apple voert tegen gamemaker Epic.

Techwebsite The Verge vond de verwijzing naar de iPhone Nano in een van Jobs’ mails aan collega’s. In de betreffende mail bespreekt Jobs de strategie voor 2011 waar de kleinere telefoon klaarblijkelijk deel van uitmaakte.

Jobs vroeg in de e-mail naar een kostenplaatje en een design van de telefoon. Voormalig Apple-ontwerper Jony Ive is er dus hoogstwaarschijnlijk ook met bezig geweest.

De iPhone Nano kwam er nooit en ook de hele 'Nano'-aanduiding is inmiddels geschrapt. Tegenwoordig heten kleinere modellen 'Mini'. Waarom Apple de telefoon niet op de markt bracht, is onbekend. Het kan zijn dat Jobs toen al inzag dat kleine telefoons niet de gewenste verkoopcijfers zouden behalen.

De nieuwste kleine telefoon van Apple, de iPhone 12 Mini, doet het namelijk niet bijster goed in vergelijking met de andere modellen. Volgens analisten tikt hij net de 6 procent van de totale iPhone 12-verkoopcijfers aan. Het zou zelfs zo erg zijn dat Apple overweegt om helemaal met het kleinste model te stoppen.

Het kan ook zijn dat de iPhone Nano echt te klein zou worden om fatsoenlijk te kunnen gebruiken. Hij moest kleiner worden dan het topmodel van toen, de iPhone 4s. Deze had een 3,5-inchtouchscreen, iets wat we nu al heel klein zouden vinden. Telefoons van nu hebben gemiddeld een scherm dat 6 inch meet of zelfs groter. De iPhone 12 Mini heeft een 5,4-inchscherm.

De iPhone 12 verbreekt wel alle verkooprecords van Apple. De techgigant verkocht binnen zeven maanden na de lancering meer dan 100 miljoen stuks. Daarmee verbrak de nieuwe smartphone het record dat de iPhone 11 zette, die 9 maanden nodig had om de 100 miljoen verkochte exemplaren te halen.

Kleine iPhone 13

Vooralsnog lijkt het erop dat er bij de iPhone 13-modellen wederom een Mini-versie zal zitten, blijkt uit verschillende gelekte documenten.

Sowieso gaat er waarschijnlijk weinig tot niets aan de vormgeving van de iPhone 13 veranderen tegenover die van de iPhone 12. Men verwacht minimale updates, waarbij de camera's en het scherm de grootste veranderingen ondergaan.

De camera's op de iPhone 13 groeien in formaat zodat ze meer licht binnen kunnen laten en foto's van betere kwaliteit kunnen schieten. Apple stapt voor de Pro-modellen naar verluidt over op 120Hz-schermen, waardoor het beeld prettiger en vloeiender oogt.

LEES MEER: De iPhone 13 komt eraan, maar wat gaat Apple verbeteren? Dit is wat we weten