Een Braziliaanse rechter heeft bepaald dat Apple 5.000 real (omgerekend 993 euro) moet betalen aan een klant die had geklaagd dat hij geen adapter meegeleverd kreeg bij zijn nieuwe iPhone.

Rechter Vanderlei Caires Pinheiro van de rechtbank van de stad Goiânia oordeelde dat er sprake was van ‘koppelverkoop’, omdat een klant gedwongen wordt twee producten te kopen om er eentje volledig te laten werken, blijkt uit rechtbankdocumenten die Insider heeft ingezien.

De rechter stelt dat Apple “de klant heeft verplicht een tweede product aan te kopen van exclusief eigen makelij” en noemde het “een illegale commerciële praktijk”.

Apple verdedigde zich door te stellen dat elke iPhone wordt geleverd met een USB-C to Lightning-kabel, die klanten in staat stelt ook adapters te gebruiken van andere bedrijven.

Maar de rechter verwerpte dat argument en zei dat de kabel niet werkt met adapters zonder USB-C-poort, waar de Apple-oplader specifiek voor is ontworpen.

Rechter gelooft niet in Apple's groene ambities

Hij merkte ook op dat Apple zei te zijn gestopt met het leveren van de adapter uit milieuoverwegingen en omdat er te weinig voorraad zou zijn, maar dat hij ondertussen nog gewoon wordt geproduceerd en apart wordt verkocht.

"Het is ongepast dat de aangeklaagde doorgaat met het produceren van zo'n essentiële accessoire en dat apart verkoopt, terwijl een dergelijke maatregel zou zijn bedoeld om de impact op het milieu te verkleinen", zei Pinheiro.

Apple kondigde in 2020 aan te stoppen met het leveren van adapters bij de iPhone 12. De Braziliaanse regering veroordeelde die beslissing toen gelijk al en legde een jaar later een boete op van omgerekend bijna 2 miljoen euro. Volgens de regering wist Apple niet de milieuwinst aan te tonen die het had beloofd, zo schrijft het Braziliaanse medium G1.

LEES OOK: Dit is kenmerkend voor de leiderschapsstijl van CEO Tim Cook van Apple