In Antwerpen-Zuid houden ze wel van een lijntje coke, blijkt uit een analyse van rioolwatermonsters uit vijftig Europese steden.

Het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) meet elk jaar hoeveel drugs er in het rioolwater van grote steden zit. Volgens onderzoekers levert deze methode betrouwbaardere gegevens op dan bij enquêtes over drugsgebruik.

Antwerpen-Zuid voert dit jaar de lijst aan. Per duizend inwoners wordt er dagelijks bijna een kilo cocaïne gebruikt. Londen, vorig jaar nog nummer één, is een plaats gezakt.

Eindhoven is een opvallend stijger op de lijst. Na een jarenlange daling zit het cocaïnegebruik in de Lichtstad weer in de lift. Waarom dat is, is onduidelijk. “Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de prijs van cocaïne dit jaar is gedaald en er meer dan ooit in omloop lijkt te zijn”, zegt hoogleraar milieuchemie Pim de Voogt tegen de NOS.

Databureau Statista stelde de onderstaande grafiek samen op basis van de gegevens van het EMCDDA.

20161212_cocaine_water-1

Overigens ontbreken de onderzoeksgegevens van Amsterdam voor 2016 nog. Vorig jaar eindigde de hoofdstad op plek twee, na Londen maar voor Antwerpen-Zuid.

LEES OOK: De bizarre manieren waarop smokkelaars drugs in eten verbergen