Je zult maar internationaal drugsproducent en -smokkelaar zijn. Goede business, maar alleen als je je waren ook weet te transporteren naar de gebruikers. En dat wordt steeds lastiger. De jaren dat kilo’s cocaïne in simpele pakketjes met een klein vliegtuig getransporteerd werden, liggen ver achter ons.

Dus worden smokkelaars steeds creatiever in hun manieren om de politie en de douane om de tuin te leiden. Eten is een populaire dekmantel.

Jaarlijks worden miljarden euro’s aan illegale drugs de wereld over getransporteerd.

De autoriteiten proberen bij elke stap in het proces de drugs te onderscheppen en de makers ervan achter tralies te krijgen. Waar de politie en douane hun werkzaamheden opschroeven, zoeken drugsbazen steeds naar nieuwe manieren om hun spul de grens over te krijgen.

Hoe creatief ze zijn? Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, waar de smokkelaars eten gebruiken als pakezel. Zo vonden opsporingsambtenaren eind oktober zo’n 1,5 kilo amfetamine verstopt in pakketjes tortilla’s.

Dat was amper een week nadat douaniers in San Diego 1400 kilo marihuana onderschepten. De drugs zat verborgen in een vracht komkommers.

Het is slechts een fractie van wat aan de bewuste grens werd onderschept. Zo bleek in augustus dat ook limoenen goed verpakkingsmateriaal zijn voor marihuana. Er zat ruim 1800 kilo in het fruit. Bij twee vondsten in juli ontdekte douanepersoneel zo’n 90 kilo amfetamine in pepers en komkommers.

Hieronder nog meer manieren om drugs in eten te verstoppen.


Gevulde pepers en nep-wortels

Foto: Personeel van de Amerikaanse douane vond in Texas honderden kilo’s marihuana verpakt als wortels. Bron: Douane Verenigde Staten.

Smokkelaars hebben vaak handeltjes in legale en illegale goederen. Het ene dient als dekmantel voor het andere. De beruchte drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán – hij zit nu in een Mexicaanse gevangenis – was zo’n figuur die het legitieme met het malafide combineerde.

“Hij opende een conservenfabriek en startte met de productie van duizenden blikken ‘Comadre Jalapeños’, gevuld met cocaïne,” schreef Patrick Radden Keefe in een artikel over El Chapo in New York Times Magazine. “De blikken werden verscheept naar supermarkten in Californië die gerund werden door Mexicanen.”

Tijdens een rechtszaak in San Diego kwam aan het licht dat 1400 dozen met ingeblikte pepers eigenlijk honderden kilo’s aan cocaïne herbergden. Ze werden aan de grens onderschept.

Recent ontdekten agenten in Texas een vracht marihuana verpakt in oranje tape. Op de doos stond ‘wortelen’. De straatwaarde: een half miljoen Amerikaanse dollars.

Smokkelaars kunnen het best een eind schoppen als ze hun drugs verstoppen in vrachten eten. In december vorig jaar werd de politie van Chicago getipt over de aankomst van een vracht tomaten met 54 kilo cocaïne erin, ter waarde van zeven miljoen dollar. Chicago ligt zo’n 2414 kilometer van de Mexicaanse grens.


Watermeloenen, ananassen en andere goederen

#TBT to some #Coconuts! #CBP officers seized more than two tons of marijuana hidden inside these coconuts in Pharr, #Texas

A photo posted by US Customs & Border Protection (@customsborder) on

In februari 2014, enkele dagen voordat El Chapo Guzmán voor de tweede keer werd opgepakt, werd bekend dat de autoriteiten in Culiacán (Mexico) meer dan 4000 komkommers en planten met cocaïne ontdekten.

Nog een stukje huisvlijt van de drugsbazen: bij een controle in Arizona werden pakketjes marihuana gevonden die er door de groene tape en gele verf uitzagen watermeloenen.

Uitgeholde ananassen zijn nog zo’n drager van drugs, in dit geval van amfetamine.


Maïsbroodjes

Foto: Douaniers doorzagen in 2014 een poging van een reiziger om 200 gram cocaïne te smokkelen in maïsbroodjes. Bron: Douane Verenigde Staten.

In augustus 2014 ontdekten douaniers op George Bush Airport in Houston 200 gram cocaïne verpakt in maïsbroodjes. De man uit El Salvador die het spul bij zich had, had het niet aangegeven bij de douane.


Donuts

Foto: Yelp/Karen P.

Zoetigheden vormen sowieso een inspiratiebron voor drugssmokkelaars. Ergens rond de jaarwisseling van 2014 namen Mexicaanse soldaten dozen donuts in beslag. Het witte spul om de lekkernijen was geen poedersuiker, maar cocaïne, meldde BBC Mundo destijds.

Eind 2013 ontdekten de autoriteiten in Colombia op het eiland San Andrés, een populaire bestemming voor toeristen, een kilo cocaïne in twaalf donuts.

Nog twee voorbeelden: amfetamine verstopt in gebak en 4,3 kilo cocaïne verborgen in snoepjes.


Ingevroren haaien

Foto: Mexicaanse mariniers onderzoeken een bevroren haai die werd gebruikt om drugs in te transporteren. Bron: Mexicaanse Marine

Het kan nog gekker. In 2009 vond de Mexicaanse marine tal van pakketjes cocaïne in een dode, ingevroren haai. “Een van de opmerkelijkste vondsten tot nog toe”, aldus BBC Mundo.

De vracht met volgestopte haaien is niet de enige poging die drugsbazen ondernamen om hun illegale goederen te vervoeren in vis. El Chapo Guzmán gebruikte ook het voedsel uit de zee, in de hoop dat de inhoud van de vracht controleurs zou misleiden, schreef Radden Keefe in New York Times Magazine.


Andere manieren

Foto: In deze shampooflessen vond de Chileense douane deze maand cocaïne in een bijna vaste vorm. Bron: Douane Chili/BioBioChile

Als je kunt bedenken om eten in drugs te verstoppen, dan is het een kleine stap naar shampooflessen. De autoriteiten in Chili namen 1,8 kilo cocaïne in beslag die niet in poedervorm, maar in een soort pasta was verstopt in drie shampooflessen, schreef nieuwssite BioBioChile.

“Het is de eerste keer dat we drugs vonden in de vorm van een bijna vaste substantie met toegevoegde chemicaliën die voorkwamen dat de drugs een geur verspreidden”, zei een Chileense official.

LEES OOK: Dit is het enige Nederlandse bedrijf dat legaal wiet mag kweken… op een geheime locatie