Sommige analisten zijn weer bezorgd over negatieve marktsignalen op de beurs.

Beleggers maken gebruik van een reeks indicatoren die al dan niet voorspellende waarde hebben voor de richting van de beurs.

Een veelgebruikte manier om iets te zeggen over de stemming op de beurs, is de vergelijking tussen optimisten en pessimisten. Concreet valt dat af te lezen aan de handel in producten waarmee gespeculeerd wordt respectievelijk koersstijgingen en – dalingen.

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zijn de kosten voor callopties, waarmee gespeculeerd wordt op een stijging van de koersen, afgenomen. Dit wijst volgens de krant op gedempte verwachtingen voor koerswinsten op de beurzen in de komende drie maanden.

Angstbarometer

De zogenoemde angstbarometer van de bank Credit Suisse, die de kosten van putopties in verhouding tot callopties meet, bereikte afgelopen vrijdag een nieuw record, aldus de WSJ. Putopties worden hierbij gebruikt als indicator voor speculatie op een beursdaling.

Kort gezegd zijn callopties relatief goedkoop geworden in verhouding tot putopties, wat aangeeft dat er meer beleggers zijn die gokken op koersdalingen dan op een stijging van aandelenkoersen. De barometer van Credit Suisse richt zich overigens op de Amerikaanse S&P 500-index.

Volgens Mandy Xu, optiestrateeg bij Credit Suisse, werd de stijging van de angstbarometer geheel veroorzaakt door de lagere vraag naar callopties op de S&P 500. Normaal gesproken wordt volgens Xu een stijging van de barometer gedreven door zowel een hogere vraag naar putopties als een lagere vraag naar callopties.

"Het is niet zozeer dat beleggers in paniek zijn en neerwaartse bescherming kopen, maar er heerst een extreem pessimisme of gebrek aan vertrouwen dat de markt in de komende drie maanden verder zal stijgen", verklaarde Xu.

Beweeglijkheid

Een andere bekende angstgraadmeter is de Chicago Board Options Exchange (CBOE) Volatility Index, ook wel VIX genaamd. Deze index geeft de verwachting van beleggers aan of de S&P 500-index in de komende 30 dagen sterk zal bewegen. Een hoge stand van de VIX wijst vaak op onrust op de beurzen.

De VIX staat momenteel op ongeveer 15,5 en is sinds eind februari niet meer boven het tienjaars gemiddelde van circa 20 gesloten. Op 1 april viel de VIX zelfs terug naar 13,1. Dat was het laagste niveau in meer dan zeven maanden.

De VIX geeft echter de verwachting aan voor de mate van koersschommelingen in de komende 30 dagen, terwijl de angstbarometer van Credit Suisse is gericht op een periode van drie maanden.

Het verschil tussen de twee illustreert hoe beleggers zich meer zorgen maken over de komende maanden dan de komende weken, waarin de eerstekwartaalcijfers bekend zullen worden gemaakt.

Stijging Japanse yen

Sommige analisten zien ook de aanhoudende stijging van de Japanse yen als een omineus teken. De yen bereikte  onlangs het hoogste niveau in zeventien maanden ten  opzichte van de Amerikaanse dollar.

Historisch gezien wijst een supersterke yen, als 'veilige haven', op problemen voor aandelenmarkten, meent analist Carter Worth van Cornerstone Macro "Dit zou weleens het centrum van de storm kunnen zijn en mogelijk een soort "black swan" scenario blijken te zijn die de S&P omlaag zal trekken", zei Worth maandag tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De term "zwarte zwaan" wordt in de financiële markten gebruikt om een gebeurtenis te beschrijven die als een verrassing komt voor beleggers en een grote verkoopgolf teweegbrengt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl