Huisjesmelkers in de hoofdstad verhuren in toenemende mate hun huizen aan toeristen in plaats van aan Amsterdammers. De opbrengsten zijn dan hoger, maar het mag niet.

Dat schrijft De Volkskrant zaterdag op basis van een deel de administratie van vastgoedbemiddelaar Living Capital die in handen is van de krant. Het bedrijf verhuurt achthonderd bedden verspreid over 86 panden in de hoofdstad aan toeristen. De slaapplaatsen worden aangeboden via bemiddelingssites als Airbnb en hotelsite Booking.com.

De verhuur van bedden aan toeristen is illegaal, want de panden voldoen dien net aan de regels waaraan hoteliers wel moeten voldoen. Wel is het als eigenaar van een woning toegestaan om die in zijn geheel aan toeristen te verhuren, mits er bijvoorbeeld toestemming van de Vereniging van Eigenaren is.

De laatste jaren is er vooral veel te doen om particulieren die hun huurwoning onderverhuren via Airbnb. Vrijdag kondigde een Amsterdamse verhuurder nog aan keihard op te gaan treden tegen huurders die hun woning aan toeristen doorverhuren. Maar die verhuurders van woningen blijken dus zelf ook te profiteren van het succes van Airbnb en de enorme populariteit van Amsterdam als toeristische bestemming.

Volgens Marnix Bolkestein, gemeentelijke projectleider aanpak illegale hotels, zijn er in Amsterdam zeker tien van dit soort bemiddelaars actief, die goed verdienen aan het verhuren aan toeristen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl