• De Amerikaanse inflatie is in oktober uitgekomen op 3,2 procent, iets lager dan economen hadden verwacht.
  • De lagere inflatie is vooral te danken aan lagere benzineprijzen.
  • Beleggers hopen dat de Federal Reserve afziet van verdere renteverhogingen en zetten in op een zonnig scenario voor de beurs.
  • Lees ook: Beursherstel is nog broos, maar aandelen sorteren voor op zonnig scenario

De Amerikaanse inflatie is in oktober uitgekomen op 3,2 procent op jaarbasis. Dat was iets lager dan economen hadden ingeschat.

De gemiddelde prognose voor de inflatie in oktober lag op 3,3 procent. In september kwam de Amerikaanse inflatie op jaarbasis nog uit op 3,7 procent.

De lagere inflatie wordt vooral gedreven door lagere energieprijzen, waarbij vooral benzineprijzen in de VS flink daalden afgelopen maand. Als je energie- en voedselprijzen niet meerekent, bedroeg de Amerikaanse inflatie in oktober 4 procent.

De daling van de inflatie is een opsteker voor beleggers die hopen dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente niet verder zal verhogen.


source: tradingeconomics.com

Beurzen zijn in november al vooruitgelopen op dit scenario, met een flinke daling van rentes op obligatiemarkten en sterk herstel van aandelenkoersen. Dinsdag daalde de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening tot onder de 4,5 procent.

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 1,4 procent op 34.827,70 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 1,9 procent tot 4495,70 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,4 procent tot 14.094,38 punten.

Onderliggend is het wel de vraag in hoeverre de lagere inflatie een voorbode is van een recessie in de Verenigde Staten. Analisten zijn daar sterk over verdeeld. Sommige analisten geloven in een ideaal scenario van lagere inflatie en geen recessie.

Anderen zien wel degelijk een recessie aankomen met bijbehorende druk op de bedrijfswinsten. Als dat laatste scenario zich ontrolt, kan er alsnog flinke druk ontstaan op aandelen, die naar historische maatstaven nog altijd relatief duur zijn.

LEES OOK: Beursherstel is nog broos, maar aandelen sorteren voor op zonnig scenario