De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Ook heeft de centrale bank in Frankfurt bij de beleidsvergadering van donderdag geen andere veranderingen aangebracht in zijn monetaire beleid.

De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Afgelopen jaren

Via renteverlagingen en het opkopen van obligaties op de kapitaalmarkt met verse euro’s, heeft de centrale bank het financiële systeem van de eurozone de afgelopen jaren volgepompt met gratis geld. Dit in de hoop dat de mogelijkheid om goedkoop te lenen een stimulans zou geven aan investeringen van bedrijven en de uitgaven van consumenten.

De opleving van de economie van de eurozone krijgt vorm, maar de ECB moet officieel vooral kijken of dit resulteert in een inflatie die rond de 2 procent ligt. In december 2017 lag de gemiddelde inflatie op 1,4 procent en dat is nog onder het gewenste niveau.

Sommige beleidsmakers pleiten ervoor om een minder soepel monetair beleid te voeren, nu het beter gaat met de eurozone, omdat er ook negatieve bijeffecten zijn van het feit dat rentes zo laag zijn: sparen levert vrijwel niets op, de verleiding om geld te steken in riskante alternatieve zoals cryptomunten is groot, en ultragoedkope hypotheekleningen jagen in landen als Nederland de huizenprijzen op.

Let op Draghi's woorden

Landen als Nederland en Duitsland willen graag dat de ECB gas terugneemt, maar daarover is geen consensus binnen het bestuur van de Centrale Bank. Volgens analisten van ING lag het in de lijn der verwachting dat ECB-president Mario Draghi donderdag geen drastische veranderingen aan zou kondigen.

Draghi geeft later in de middag nog een persconferentie om het besluit toe te lichten. Experts kijken vooral naar eventuele subtiele aanpassingen van het taalgebruik op de persconferentie van Draghi. In onderstaande grafiek van economen van ING is dat mooi aangegeven.

(klik voor uitvergroting)

Als je kijkt naar de eerste kolom met de vooruitzichten voor de inflatie, de inflation outlook, dan is de saaiste en meest waarschijnlijke optie dat Draghi zegt dat de onderliggende inflatie 'gradually', dus geleidelijk, zal stijgen.

De markt schrikt pas echt wakker als de ECB-president twee andere woorden gebruikt, namelijk 'upside risks', ofwel risico's dat de inflatie sterker stijgt. In dat geval kan bijvoorbeeld de rente op 10-jarige staatsleningen met 0,15 procentpunt stijgen.

Het andere uiterste is dat Draghi zegt dat de inflatie laag blijft, wat een argument zou zijn om geen maatregelen te nemen om de geldkraan versneld dicht te draaien.