Als we het over miljoenenbuurten hebben, denk je misschien aan de Amsterdamse grachtengordel, lommerrijke lanen in ’t Gooi of kasten van huizen in Bloemendaal. Niet per se aan een stukje polder in het relatief nieuwe Almere, de stad in Flevoland die met de wijk Overgooi zijn eerste miljoenenbuurt heeft.

De gemiddelde koopsom ligt hier hoger dan in de rest van Almere. “Als je 8 ton te besteden hebt kun je een huis in Overgooi kopen, maar ook als je 2 miljoen euro hebt”, zegt Steven Lagerweij, algemeen directeur van Hoekstra en Van Eck Groep die als makelaar 4,5 jaar lang actief was in Almere. “Afgelopen jaar werden twaalf bestaande woningen in Overgooi verkocht, waarvan acht boven een miljoen euro.”

In een miljoenenbuurt is de meerderheid van de huizen een miljoen euro waard. En dat was in Overgooi in 2018 het geval, blijkt uit het jaarverslag van huizensite Calcasa die de waardeontwikkeling van woningen in het hele land bijhoudt. In de wijk die eind jaren 90 is opgetrokken is bijna driekwart (74 procent) van de nieuwbouwvilla’s meer dan een miljoen waard.

Almere: miljoenenbuurt Overgooi

De grafiek van Calcasa hieronder laat de waardeontwikkeling van de wijk zien sinds het dieptepunt van de crisis in 2013 tot het eerste kwartaal 2019.

Overgooi was altijd al een miljoenenbuurt

Overgooi is de eerste miljoenenbuurt van Almere ooit, de stad waar de eerste woningen in 1976 werden opgeleverd. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat Calcasa de waardeontwikkeling bijhoudt aan de hand van transactieprijzen.

In Overgooi worden vooral kavels verkocht, waarop de koper zijn eigen huis bouwt. Calcasa heeft geen zicht op de investeringen die hiervoor worden gedaan, maar kan de woningwaarde pas meenemen als de villa aan een volgende koper van de hand wordt gedaan.

"Van de woningen die destijds zijn gebouwd, bedroeg de basisinvestering voor grond, opstal, afwerking en aanleg van de tuin bij 80 procent al een miljoen euro", weet Lagerweij.

"Mensen zijn hier met grote ambities komen wonen. De bouw van hun droomhuis heeft vaak al meer dan een miljoen gekost", zegt ook een 49-jarige bewoner van Overgooi die liever anoniem wil blijven. Voor hem is de miljoenenstatus van Overgooi dan ook geen nieuws.

Almere, Overgooi, nieuwbouw, vinex

Voor de bewoners is Overgooi altijd al een miljoenenbuurt geweest. Al is er natuurlijk wel een crisis tussendoor gekomen waarbij de huizenprijzen tussen 2008 en 2013 met gemiddeld 20 procent daalden.

De bewoner heeft de impact daarvan gezien. "Hier hebben heel wat huizen onderwater gestaan. Buren hebben hun huis gedwongen moeten verkopen, soms na ellende als een scheiding", vertelt de Almeerder.

Hij vermoedt dat hij zijn eigen woning aan het Stamerbos, die hij in 2012 betrok, te danken heeft aan het feit dat de huizen en kavels in Overgooi niet bepaald als warme broodjes over de toonbank gingen. "Het gebouw op deze kavel bestaat uit vier woningen en in een ervan woon ik. Dat was volgens mij niet de bedoeling van deze wijk. Die was vooral bestemd voor vrijstaande villa's op een eigen kavel. Je ziet ook dat onze woningen van buiten als één villa ogen, dat was geloof ik een eis van de gemeente. Ik ben een van de armoedzaaiers in de buurt", lacht hij.

Overgooi, Almere, vinex

De indruk van Lagerweij is dat de gemeente Almere soepeler is dan andere gemeenten in Nederland. "Het kan best zijn dat regels zijn aangepast waardoor kavels tijdens de crisis toch verkocht konden worden."

Ratjetoe van bouwstijlen

De gemeente lijkt inderdaad niet veel eisen te stellen, in de wijk mag grotendeels welstandsvrij worden gebouwd.

Wat meteen opvalt is dat de buurt bestaat uit een ratjetoe van verschillende stijlen. De eerste woning waar we op stuiten, bestaat uit twee gouden piramiden, "gebouwd naar de maten en verhoudingen van de grote piramide van Cheops".

Als je langs de wijk rijdt over de Gooimeerdijk-Oost, doemt al snel een knaloranje complex aan het zicht op. Andere woningen zijn meer gebouwd als klassieke landhuizen of hebben een Franse, landelijke stijl compleet met blauwe luiken.

Almere, Overgooi

De 'Parel van Almere', zoals Overgooi wordt aangeprezen, bestaat uit zo'n 150 van deze eigentijdse nieuwbouwvilla's. Ze liggen op een stuk polderlandschap, omlijst door bos en het Gooimeer.

Aan de andere kant van het meer ligt 't Gooi, met miljoenenbuurten als Crailo, dat volgens Calcasa met 94 procent het hoogste aandeel miljoenenwoningen heeft. Net als in deze traditionele miljoenenbuurt, zijn de villa's in Overgooi omheind en liggen ze dikwijls verscholen achter bomen en heggen.

Maar wat Crailo niet heeft en Overgooi wel, zijn enorm uitgestrekte vlaktes. Het zijn nog lege kavels die tussen de 1500 en 5000 vierkante meter groot zijn. "De meeste villawijken zijn oud. Ik was onlangs in een villawijk in Aerdenhout waar de huizen veel dichter op elkaar zijn gebouwd. En de grondprijs is er vele malen hoger. Dat betekent dat je letterlijk op steenworp afstand van je buurman zit, terwijl je in Overgooi wel heel ver moet kunnen gooien", grapt Lagerweij.

Overgooi, Almere, vinex, nieuwbouw

De rust die dat met zich meebrengt, went snel, vindt de bewoner van Stamerbos: "Hiervoor woonde ik al in een rustige buurt in Almere-Buiten, maar hier is het zo stil dat ik bij wijze van spreken al geïrriteerd raak van een blaffende hond."

Grote percelen in een mooie omgeving, dicht bij de hoofdstad, zijn volgens Lagerweij voordelen van Overgooi. "Door de verbetering van de A1 en A6 ben je zo in Amsterdam", zegt hij. Daar komt de bouwvrijheid als pre bij. "In Groot-Amsterdam kun je alleen vrijstaande woningen boven een miljoen in een bepaalde bouwstijl kopen. Als je Almere onder dit gebied schaart, dan is Overgooi de enige plek waar je in eigen stijl kunt bouwen."

Toch kan dit kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn. De volgende koper moet wel zin in hebben in een oranje huis. "In de wijk staan heel veel bijzondere woningen. En wat voor de een bijzonder is, kan voor de ander verschrikkelijk zijn."

Overgooi, Almere, nieuwbouw, vinex

'Vrijwel niets aan voorzieningen'

Een ander minpunt kan de ligging zijn. De wijk ligt weliswaar mooi aan bos en water, maar scholen en supermarkten liggen in Almere-Haven, al snel 20 minuten lopen.

Als je aan de andere kant van Overgooi woont, ben je eerder een uur aan de wandel. "Het ligt echt afgelegen en er is vrijwel niets aan voorzieningen. Je moet waarschijnlijk met de auto naar je werk, op de fiets boodschappen doen en de kinderen kunnen wellicht niet lopend naar school", zegt Lagerweij.

En er is misschien licht en ruimte, het is er ook wat kaal. "Zoals in elke nieuwbouwwijk moeten de groenvoorzieningen nog groeien. Dat valt vooral op in een wijk als Overgooi met heel grote percelen. Maar een maand of twee geleden ben ik nog langs geweest en ik was positief verrast hoe groen het allemaal is geworden."

Maar dan nog... je moet in Almere willen wonen. "Almere staat niet bekend als een mooie plaats. Het is ooit zelfs uitgeroepen tot een van de meest lelijke steden. Dat stigma heeft de stad nog steeds", aldus Lagerweij.

Overgooi, Almere, nieuwbouw, vinex

BN'ers in Overgooi

Dat hield rapper Boef niet tegen. Hij liet onlangs op Instagram weten dat hij zijn "droomhuis" in Overgooi heeft gekocht. "Gegund rijke boy. Maar Almere? Hmm. Waarom niet Gooi ofzo dan? Haha je bent toch (...) rijk", reageerde iemand.

Een andere volger vroeg of hij ook een "tuinhuisje voor een tuinman met werkhond heeft". Blijkbaar niet, want het gras rondom zijn 300 vierkante meter tellende paleis staat nogal hoog, een unicum in de buurt. Misschien kan hij de robotgrasmaaier lenen die met een zacht brommend geluid het gazon van de overburen kortwiekt.

Met de BN'ers die in Overgooi zijn neerstreken, kun je inmiddels een korte Hollywood-achtige VIP-tour organiseren. De Stamerbosbewoner heeft al een busje met koekeloerende ouderen voorbij zien rijden.

Cabaretier Tineke Schouten verruilde jaren geleden Maartensdijk in De Bilt voor het Almeerse Overgooi, waar ze "aan alle kanten bossen, reeën en vossen ziet". Althans, als ze de jaloezieën niet heeft gesloten.

De ex-burgemeester van Almere, VVD-politica Annemarie Jorritsma, woont al 14 jaar in Overgooi, ze deelt een kavel met haar twee dochters en hun gezinnen in het Schapenbos. Daarop hebben ze een complex gebouwd van drie woningen waarin zich een "gezamenlijke sigaar- en bierruimte" bevindt.

Almere, nieuwbouw, vinex, Overgooi

Misschien loopt ze tijdens een wandeling de volgens Quote rijkste inwoner van de provincie Flevoland tegen het lijf. Diervoermiljonair Piet Brokking van Brokking Groep, ook in Almere gevestigd, was in 2018 goed voor 120 miljoen euro en heeft een optrekje in het naastgelegen Streekbos.

Miljoenenwoning Almere: onder de vraagprijs

Ook presentator en cabaretier Jörgen Raymann is een Overgooi-bewoner, al is hij wel van plan te verhuizen. Hij heeft zijn villa van zo'n 600 vierkante meter met twaalf kamers en zwembad te koop gezet en onlangs in prijs verlaagd, van 2,4 miljoen euro naar 1,95 miljoen euro. Daarmee komt de vierkantemeterprijs op zo'n 3.000 euro, wat gemiddeld is voor vrijstaande woningen in Almere.

Dan was Boef met zo'n 5.000 euro per vierkante meter heel wat meer kwijt voor zijn mansion. Hoewel hij niet de vraagprijs van 1,58 miljoen euro betaalde, maar 1,43 miljoen euro neertelde.

In dit segment is dat normaal. "Vrijstaande miljoenenwoningen worden een stuk minder boven de vraagprijs verkocht dan in andere prijsklassen. Meestal onder de vraagprijs", zegt makelaar Lagerweij.

Overgooi, Almere, vinex, nieuwbouw

Toch denkt de bewoner van Stamerbos dat sommige verkopers in zijn wijk wat hoog inzetten. "Dit is Overgooi hè, niet 't Gooi. Voor dik twee miljoen ga je misschien liever daarheen of bouw je hier zelf iets." Zijn indruk is ook dat het verloop in de buurt hoog is. "Mensen blijven hier maximaal zo'n zeven jaar wonen en vertrekken dan weer."

Maar dat kan makelaar Lagerweij zich haast niet voorstellen. "Dat is een statistiek van voor de crisis, toen woonden Nederlanders gemiddeld zeven jaar lang in een woning. Ik vermoed dat mensen juist langer in Overgooi wonen. Je hebt een huis geheel naar eigen smaak gebouwd, waarom zou je dan verhuizen?"

Lees meer over nieuwbouw: