Het donderdag verdwenen vliegtuig van Air Algérie is in het noorden van Mali neergestort.

Dat heeft commandant Koko Essien van de VN-missie in Mali bevestigd. Het toestel is neergekomen ergens tussen Gao en het 450 kilometer noordelijker gelegen Tessalit, aldus Essien.

De Algerijnse premier Abdelmalek Sellal zou hebben gezegd dat het toestel waarschijnlijk bij Gao is neergestort. In die plaats zijn Nederlandse militairen in het kader van de VN-missie gelegerd. Het vliegtuig van het type MD-83, een soort verlengde DC9, had 116 mensen aan boord, onder wie de zeskoppige Spaanse bemanning.

Vliegtuig Air Algérie neergestort

Er heerste grote verwarring over het lot van het vliegtuig dat in de nacht van woensdag op donderdag verdween, nadat het was opgestegen van de luchthaven van Ouagadougou, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Burkina Faso. Aan boord van het vliegtuig van Air Algérie waren zeker 50 Fransen, zei een zegsman van de getroffen luchtvaartmaatschappij in Ouagadougou.

De minister van Transport van het West-Afrikaanse land zei dat de bemanning van het toestel vanwege een storm een andere route wilde nemen. De bemanning vroeg de luchtvaartautoriteiten daarom, zei de bewindsman.

Franse gevechtsvliegtuigen zoeken wrak

Twee Franse gevechtsvliegtuigen die in Mali zijn gestationeerd, zijn opgestegen om het wrak van het toestel van Air Algérie in het noorden van het West-Afrikaanse land te zoeken. Dat heeft het Franse leger donderdag gemeld.

De gevechtsvliegtuigen zullen het gebied doorzoeken vanaf de laatst bekende plaats waar het vloog langs de route die het toestel waarschijnlijk volgde totdat het verdween, aldus de woordvoerder.

Lees ook

Niet 193, maar 194 Nederlanders kwamen om bij vliegramp  MH17

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl