Het Australische bedrijf Alauda heeft in april financiering opgehaald voor een raceserie met elektrische vliegende auto’s.

De firma ontwikkelt de Airspeeder MK4, een elektrisch aangedreven voertuig dat vlak boven de grond zweeft. De topsnelheid bedraagt 200 km/u.

De eerste tests vinden plaats zodra de coronamaatregelen zijn ingetrokken. De eerste race zou dan eind 2020 door kunnen gaan.

Als het aan Alauda ligt, vinden de eerste races met elektrisch aangedreven vliegende auto’s dit jaar nog plaats.

Het Australische bedrijf ontwikkelt de Airspeeder MK4, een zwevende racewagen met een topsnelheid van 200 kilometer per uur. In de zomer van 2019 werd het eerste prototype onthuld.

Testpiloten van de Amerikaanse luchtmacht hebben eerdere versies aan de tand gevoeld, nu is het nieuwste MK4-model klaar om de lucht in te gaan, al ligt het project tijdelijk stil vanwege de coronamaatregelen.

Met dit model wil Alauda races organiseren. De wedstrijden moeten uitgroeien tot een wereldwijd populaire tak van autosport die elementen van sciencefiction (Star Wars) en gaming (Wipeout) combineert.

Bekijk de Airspeeder hieronder:


Het eerste prototype van de MK4 werd onthuld in de zomer van 2019.

Bron: AirSpeeder

Ervaren piloten kruipen achter het stuur van de voertuigen. Lidar-technologie zorgt ervoor dat de vliegende auto’s een veilige afstand van elkaar houden.

Bron: AirSpeeder

De Airspeeder MK4 heeft acht elektromotoren met elk 24 kW (32 pk). Dat is genoeg voor een topsnelheid van 200 kilometer per uur.

Bron: AirSpeeder

Het voertuig weegt 120 kilo zonder lading en levert per kilogram een groter vermogen dan een Formule 1-wagen.

Bron: AirSpeeder

De MK4 heeft een accu van 500 kW die het toestel een kwartier in de lucht kan houden.

Bron: AirSpeeder

De batterij kan razendsnel verwisseld worden. Pitstops zijn noodzakelijk tijdens de races.

Bron: AirSpeeder

Als de nieuwe raceserie van de grond komt, levert Alauda het materiaal aan de teams. Die kunnen dan naar eigen inzicht aanpassingen doen.

Bron: AirSpeeder

De piloten krijgen in de cockpit hulp van augmented reality om te navigeren.

Bron: AirSpeeder

De testvluchten vinden plaats in het zuiden van Australië als de coronamaatregelen zijn opgeheven. Alauda is nog op zoek naar piloten.

Bron: AirSpeeder

De eerste officiële race staat gepland voor eind 2020 bij het stadje Coober Pedy.

Bron: AirSpeeder

Meer weten? Bekijk dan deze video van Alauda over de Airspeeder MK4.

http://www.youtube.com/watch?v=yh1bW548N_0


Lees meer over autosport: