Kletsende collega’s op kantoor, toeterend verkeer op straat of dreunende dancebeats bij een concert. Zou het niet fijn zijn om omgevingsgeluid af en toe te dempen?

Dat is het idee achter Knops, oordoppen waarmee je zelf het volume kunt regelen door eraan te draaien.

Vier Nederlandse ondernemers haalden in 2017 bijna 800.000 euro op via crowdfundingplatforms Kickstarter en Indiegogo om de verstelbare oordoppen te maken. En er is nu ook een eigen webshop.

Business Insider testte de Knops, die vier verschillende standen heeft om geluid meer of minder te dempen. Werkt dit in de praktijk? En hoe zit het met de pasvorm? Lees het in onze review:


Het begint goed. De oordoppen zijn verpakt in een stijlvolle witte doos, met strak ontwerp.

knops oordoppen review verpakking


In de doos zitten de twee Knops-oordoppen, een opbergcase en verschillende opzetstukjes voor de oren.

knops oordoppen review verpakking unboxing doos inhoud


Er zijn vijf sets opzetstukken. Drie ervan zijn gemaakt van een soort schuimrubber, dat zich enigszins vormt naar je oor. De andere twee siliconen sets hebben drie lamellen die moeten zorgen voor een goede afsluiting.

knops oordoppen review opzetstukken

Na ze allemaal te hebben gepast kies ik voor de grootste van de siliconen opzetstukjes. Die sluiten mijn gehoorgang het beste af.


De bouwkwaliteit van Knops is uitstekend. De oordoppen hebben een harde kunststof behuizing (in wit of zwart) en een draairing van roestvrij staal. Ze doen zeker niet goedkoop aan.

knops oordoppen review bouwkwaliteit

Wel zijn de oordoppen vrij fors. Ze wegen 10 gram per stuk en vallen op als je ze in hebt. Aan de witte, uitstekende pootjes van de Apple AirPods zijn we inmiddels gewend, maar een grote draaiknop in je oor leverde meermaals verbaasde blikken op.


De oordoppen van Knops zijn een stuk groter dan standaard oordopjes. Ze indoen vergt dan ook enige instructie. Je duwt eerst het topje in je oorkanaal (let op: er is linker- en rechterversie) en steekt dan het lipje bovenop onder een van de randjes in je oorschelp.


Knops heeft vier verschillende standen. Door de metalen ring naar je toe te draaien, wordt het geluid meer gedempt. Een mechanisme met magneetjes zorgt voor de overgangen tussen de standen.

Dit zijn de verschillende standen en de situaties waar ze volgens Knops voor zijn bedoeld:

Stand 1: 0 decibel demping, normaal geluidsniveau
Stand 2: 10 decibel demping, gehorige stadsomgeving
Stand 3: 20 decibel demping, live concert
Stand 4: 30 decibel demping, volledige stilte

De oordoppen dempen het geluid goed. In de beginstand zonder demping hoor ik de meeste dingen om me heen zoals normaal - alleen wel ietsjes zachter, want er zit nu eenmaal iets in mijn oor. Een gesprek met collega's is geen probleem.

Als ik draai aan de ring, merk ik duidelijk verschil tussen de standen. Bij iedere draai wordt het geluid meer gedempt.

Knops is verder volledig analoog; er komt geen elektronica aan te pas. Opladen hoeft dus niet.


Maar het draaien zelf levert frustratie op. Ik heb vaak te weinig grip op de gladde metalen ring, waardoor het een gehannes is om tussen de standen te wisselen zonder de oordoppen per ongeluk uit mijn oren te trekken.

knops grip rand draaischijf

Er is ook een versie van Knops met een gekartelde ring, waarmee het draaien soepeler moet gaan. Maar daar betaal je wel extra voor. De basisprijs van Knops is 85 euro, als de huidige kortingsactie op 15 augustus afloopt. Voor de Knoops met gekartelde ring ben je 99 euro kwijt.


Doordat het draaien een gedoe is, merk ik dat ik het in de praktijk nauwelijks doe. Als iemand tegen mij begint te praten, is het praktischer en sneller om de oordoppen uit te doen dan om naar een stand te wisselen die minder dempt.

knops oordoppen review

Het grootste gemis vind ik nog wel dat de oordoppen geen muziek af kunnen spelen. Ik luister op kantoor of onderweg naar huis vaak naar muziek of podcasts. Dan heb ik niks aan Knops en doe ik een in-ear hoofdtelefoon in.

Ik geef toe, dit zegt misschien meer iets over mijn behoefte aan gehoorbescherming in het algemeen. Eigenlijk gebruik ik alleen dempende oordoppen bij een concert. Dan heb ik een Partyplug-setje van Alpine in.

Maar toch, Knops is met 85 euro meer dan zes keer zo duur als de Alpine-oordopjes. Voor die prijs mag je ook iets verwachten. Tegen Bright zei het Knops-team dat een Bluetooth-versie in een later stadium volgt. Ik ben benieuwd wat het prijskaartje daarvan zal zijn.


Maar het grootste minpunt is dat de Knops-oordoppen niet lekker zitten. In het begin voelde ik na een half uur al enige irritatie aan mijn oorschelp. Het duurde een paar dagen voor mijn oren er enigszins aan waren gewend.

knops oordoppen review uiterlijk

Ook blijven de Knops niet altijd zitten. Bij sommige hoofdbewegingen schiet het lipje los, waardoor de Knops half uit mijn oor hangen. Dan is weer even prutsen om ze goed in te doen.

Kortom, een volumeknop voor je oor klinkt als een briljant idee. En het ontwerp van Knops mag er zijn. Maar in de praktijk heb ik weinig aan de verstelbare oordoppen gehad. En dan is 85 euro een hoop geld.

LEES OOK: 10 redenen waarom je beter deze Android-telefoon van €519 kunt kopen in plaats van de iPhone X