Draadloze oordopjes zijn ongelooflijk handig, maar ook behoorlijk duur. Neem bijvoorbeeld de AirPods van Apple: daar ben je 179 euro aan kwijt. De Samsung Galaxy Buds zijn met 144 euro net wat scherper geprijsd, maar veel goedkoper wordt het niet.

Zelf gebruik ik de AirPods van Apple ruim een jaar en zou ik niet meer anders willen. Maar ik vroeg me toch af: zou je het gemak van draadloze oordopjes niet ergens voor minder geld kunnen kopen?

Een snelle zoektocht op AliExpress bevestigt wat ik makkelijk had kunnen raden: voor een tientje haal je nep-AirPods in huis. Op de foto’s zien ze er behoorlijk echt uit en de verkoper belooft dat het geen miskoop is: het zijn “kleine oordopjes” die “de hele dag meegaan”. Over de geluidskwaliteit wordt niets gezegd – zou dat toeval zijn?

Hoe dan ook, ik besluit ze te proberen, want je weet maar nooit. Ik klik op ‘koop nu’ en een week later ligt er al een pakketje in de brievenbus. Dit is hoe de nep-AirPods mij bevallen zijn.


Het doosje ziet er op zich best professioneel uit. Sterker nog: het doosje waar de echte AirPods in zitten, ziet er aan de buitenkant precies hetzelfde uit. Dat belooft veel goeds.

Toch ziet het doosje er aan de binnenkant een stuk goedkoper uit dan de verpakking van Apple. De nep-AirPods zijn simpelweg op een stukje plastic gelegd, terwijl het uitpakken van de echte AirPods door sommigen als een ware belevenis wordt gezien. Maar goed, zo'n doosje zegt nog niets over de kwaliteit van een product.


Buiten de verpakking valt direct één ding op: de case van de nep-AirPods is een stuk groter dan die van de echte AirPods. Het plastic voelt ook wat goedkoper aan. Maar hé, dat hoeft nog niets te zeggen over hoe goed ze werken.


Dat verschil in grootte zie je ook terug bij de oordopjes zelf. De nep-AirPods zijn een stuk groter. Bij mij zitten ze daardoor helaas minder comfortabel dan echte AirPods, maar misschien heb ik gewoon kleine oren. Maar nu is het moment suprême daar: ik kan de oordopjes eindelijk echt gaan testen op geluidskwaliteit. En die is helaas niet al te best...

Om eerlijk te zijn, heb ik de oordopjes niet heel lang getest op hun geluidskwaliteit. Het allerlaagste volumeniveau van de nep-Airpods is namelijk zo hoog dat ze na ongeveer 10 minuten pijn beginnen te doen aan je oren. Maar in die 10 minuten is me een hoop duidelijk geworden: ben je een muziekliefhebber, dan zijn deze oordopjes waarschijnlijk niets voor jou. Als je niet zo van muziek houdt (en slechte oren hebt), zijn ze misschien dankzij de besparing van 170 euro nog het overwegen waard.

Tijdens het bellen was de geluidskwaliteit overigens niet veel beter. Tijdens een kort telefoontje met de redactie had ik nauwelijks door welke collega ik aan de telefoon had, en ook mijn collega's konden mij niet goed verstaan.


Bovendien was de batterij snel leeg.

Volgens de maker kun je met de nep-AirPods vier uur lang muziek luisteren voordat ze leeg zijn, maar bij mij hielden ze het drie kwartier vol. Vervolgens kon ik ze na een uur opladen in de case weer drie kwartier gebruiken, maar het lukte me niet om ze met de case de beloofde vijf keer op te laden. Verder dan twee keer kwam ik niet.

Dat is nogal een contrast met de echte AirPods, die ik zelden aan het stopcontact hoef te hangen. Je kunt ze 5 uur lang gebruiken zonder ze in de case op te laden, en met de case kun je ze meer dan 24 uur lang gebruiken.


Het gebruiksgemak van de nep-AirPods is ook niet top.

Het fijne aan de AirPods van Apple is dat je nergens over na hoeft te denken als je ze gebruikt, zeker als je een iPhone hebt. Je haalt ze uit de case, stopt ze in je oren en ze verbinden automatisch met je telefoon. En als je een AirPod uit je oor haalt terwijl je muziek luistert, pauzeert de muziek automatisch.

Dat gebruiksgemak verwachtte ik natuurlijk niet van de nep-AirPods, maar de realiteit viel me wel heel erg tegen. Iedere keer dat ik de nep-AirPods gebruikte, moest ik de handleiding erbij pakken om te zien hoe ze ook alweer werkten en welk knopje ik hoelang ingedrukt moest houden om de verbinding met mijn telefoon tot stand te brengen. En die handleiding was ook niet in het meest begrijpelijke Engels geschreven.


Conclusie: zijn de nep-AirPods een aanrader?

Vind je geluidskwaliteit niet belangrijk, heb je grote oren, luister je altijd naar erg harde muziek en hecht je niet zoveel waarde aan gebruikersgemak? Dan zijn deze oordopjes perfect voor jou.

Anders is het de vraag hoe belangrijk je het vindt om draadloze oordopjes te hebben die goedkoop zijn en op echte AirPods lijken. Er zijn namelijk genoeg draadloze oordopjes die een paar tientjes goedkoper zijn dan die van Apple, en mocht je die toch te duur vinden, dan zijn er ook genoeg oordopjes mét snoer.

Lees meer over AirPods: