Airbnb heeft zojuist een investeringsronde afgesloten en heeft daarmee 1 miljard dollar opgehaald. Volgens donderdag bij beurstoezichthouder SEC ingediende documenten is de startup voor huizenverhuur daarmee nu zo’n 31 miljard dollar waard.

CNBC was de eerste die berichtte over het sluiten van de investeringsronde.

Airbnb haalde volgens een bron dichtbij het bedrijf vorig jaar ruim 555 miljoen dollar op tijdens de zogeheten ‘Serie F ronde’ en uit de bij SEC ingediende documenten blijkt dat er dit jaar ruim 462 miljoen dollar is opgehaald, waarmee het totale nieuwe kapitaal boven de één miljard uitkomt.

De afgelopen investeringsronde was overtekend, meldt de bron aan Business Insider.

Volgens de bron heeft Airbnb “geen plannen om op korte termijn naar de beurs te gaan”, maar maakte het de tweede helft van 2016 wel winst. De startup verwacht in 2017 winst te blijven maken.

Airbnb groeit ook hard in Nederland

Airbnb begon in 2008 toen de oprichters een luchtbedden begonnen te verhuren aan toeristen in de woonkamer van hun appartement. Nu bijna 10 jaar later is Airbnb uitgebreid van een goedkoop luchtbed in een overvol stadsappartement naar  een wereldwijde huizenverhuurder van klassiek Italiaanse huizen Toscane tot futuristische geodetische koepels in Californië.

In Nederland heeft Airbnb ook een stormachtige groei doorgemaakt. Vorig jaar hebben Nederlandse verhuurders 1,4 miljoen gasten ontvangen. In 2012 waren dat er nog maar 75.000. Gemiddeld verdient een verhuurder 3000 euro per jaar aan Airbnb.

Het grootste deel van de verhuurders woont in Amsterdam en daar wordt door omwonenden veel geklaagd over overlast door toeristen. Ook vinden hotels de verhuur oneerlijke concurrentie en zeggen critici dat Airbnb de woningprijzen opdrijft. De gemeente Amsterdam heeft daarom eind vorig jaar een deal gesloten met Airbnb om af te dwingen dat een huis of appartement niet meer dan 60 dagen per jaar verhuurd mag worden.