Circa 1,4 miljoen mensen boekten afgelopen jaar een verblijf bij één van de 31.000 actieve verhuurders in Nederland via verhuurderswebsite Airbnb.

Dat is een flinke toename ten opzichte van 2012, toen 75.000 mensen een overnachting boekten op het platform. Dat blijkt uit cijfers die Airbnb dinsdag bekend heeft gemaakt.

De opbrengsten van deze toeristen? Volgens het huurplatform zorgden deze mensen voor een economische impuls van 795 miljoen euro, dankzij hun uitgaven aan de Nederlandse verblijfplaats, horeca, supermarkten en musea.

Met de cijfers wil Airbnb waarschijnlijk de banden met de Nederlandse economie aanhalen, nu de website is veel steden omstreden is. Omwonende klagen over overlast van toeristen, hotels vinden de verhuur oneerlijke concurrentie en Airbnb zou de woningprijzen opdrijven. Volgens het bedrijf zelf zorgt de verhuur van woningen juist voor meer inkomsten in de wijk.

amsterdam-airbnb

Extra verdienen

Gemiddeld stelden de verhuurders in 2016 hun woning 28 dagen beschikbaar en ze verdienden daarmee afgelopen jaar door de bank genomen 3000 euro. Bezoekers bleven gemiddeld 3,5 nacht in een van de Nederlandse woningen.

Airbnb werd in 2008 opgericht in de Verenigde Staten. Sindsdien is het bedrijf, dat mensen in staat stelt hun eigen woningen te verhuren aan toeristen, explosief gegroeid. Onomstreden is Airbnb niet. Onder meer het stadsbestuur van Amsterdam wil de verhuur van woningen via Airbnb aan banden leggen.

LEES OOK: Indoor kamperen via Airbnb in Amsterdamse karateschool? Helaas, te mooi om waar te zijn