Grote winkelketens hebben een forse afname van het gebruik van plastic tasjes gezien, sinds het per 1 januari dit jaar van kracht geworden verbod op gratis plastic tasjes.

Dat meldt de NOS zaterdag.

Sinds 1 januari mogen winkels geen gratis plastic tasjes meer geven aan klanten. Een Europese regeling heeft geleid tot een verbod, met als achterliggende gedachte het stimuleren van een duurzamere omgang met plastic en het tegengaan van zwerfafval.

De richtprijs voor plastic tassen is gesteld op minimaal 0,25 euro. Er zijn wel een paar uitzonderingen: etenswaren die beschermd moeten worden tegen vervuiling, zoals aardbeien en zomerfruit, rauwe vis en vlees, mogen nog wel in plastic tasjes worden meegegeven.

Afname plastic tasjes fors omlaag

Winkels nemen veel minder plastic tasjes af bij de groothandel, zo laat de handelaar in verpakkingsmaterialen Fred Henneke weten tegenover de NOS. Hij heeft de verkoop van plastic tasjes in twee maanden met zo’n 25 procent zien dalen. Aan de andere kant constateert Henneke een stijging van de verkoop van papieren tassen.

Linda Nijenhuis van Milieu Centraal geeft tegenover de NOS aan dat papieren tassen niet milieuvriendelijker zijn dan plastic tasjes. "Als je kijkt naar alle milieufactoren dan is een papieren draagtas meestal vervuilender dan een plastic tasje."

Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat bij de grote winkelketens brillenspecialist Hans Anders en warenhuis Hema sinds 1 januari afnames van respectievelijk 95 en 80 procent van de plastic tasjes hebben gezien.

Bij Gall & Gall en C&A gaat het om dalingen van respectievelijk 70 en 65 procent. Action en Kruidvat noteren beide dalingen van 60 procent en H&M van 50 procent.

Lees ook: ondernemer moet btw rekenen voor plastic tas

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl