• De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert om studieschulden te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)
  • Dat moet voorkomen dat mensen een hypotheek krijgen die te hoog is.
  • Als het voorstel wordt overgenomen kan dat een extra drempel voor jongeren vormen om een woning te kopen.

Studieschulden zouden geregistreerd moeten worden in een voor hypotheekverstrekkers toegankelijk systeem. Daarmee kan voorkomen worden dat consumenten een te hoge hypotheek krijgen, meent de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder stelt dat het logisch zou zijn om dat bij het Bureau Krediet Registratie onder te brengen. Dat registreert nu ook al alle andere leningen die consumenten aangaan.

AFM doet de oproep aan de politiek in haar jaarlijkse wetgevingsbrief waarin de toezichthouder aangeeft welke thema’s het graag wettelijk vastgelegd zou zien.

Volgens de waakhond is het nu nog heel moeilijk voor hypotheekverstrekkers om inzicht te krijgen in de studieschuld van mensen. Daardoor zouden zij een hogere hypotheek krijgen dan goed voor ze is.

Lees ook: Zit je studieschuld in de weg bij een hypotheek? Dit kun je doen

Er zijn volgens de AFM ook aanwijzingen dat bij een deel van de mensen die schuld helemaal niet wordt meegenomen, terwijl de gemiddelde studieschuld wel stijgt. Zo'n 15 procent van de mensen zou de studieschuld niet opgeven.

Nog moeilijker voor starters op de huizenmarkt

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt het registreren van studieschulden bij het BKR geen goed idee.

Starters hebben het al moeilijk op de huizenmarkt door de snel stijgende prijzen en de aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Ook is er toenemende schaarste waardoor woonruimte duurder wordt, terwijl het aantal potentiële kopers stijgt door onder meer de aanhoudende lage rente.

Als het voorstel van de AFM wordt overgenomen zou dat een extra drempel voor jongeren kunnen vormen om een woning te kopen.

"BKR-registratie van studieschulden brengt studenten nog verder van de koop van een starterswoning. Het leenstelsel en de huidige woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten, we moeten hen niet nog verder afrekenen voor het feit dat ze moeten lenen voor hun studie," zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban.

Belofte bij invoering leenstelsel

Het advies van de AFM is volgens de studentenorganisatie niet alleen een extra obstakel richting een starterswoning, ook gaat het in tegen de leenstelselbelofte dat een studieschuld buiten het register zou blijven.

Deze belofte is gedaan om het verkrijgen van een hypotheek te vergemakkelijken en leenangst te voorkomen.

Çoban: "BKR-registratie van studieschulden breekt beloftes gedaan bij de invoering van het leenstelsel, een stelsel waardoor het kopen van een huis al enorm lastig is voor studenten. Zo breng je studenten nog verder van huis."

Minister: registreren studieschuld bij BKR gaan we niet doen

Demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven reageerde donderdag via Twitter op het AFM-voorstel. Zij ziet er niets in om studieschulden te melden bij het BKR.

"Ik herhaal het nog maar een keer: het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren. Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen", aldus Van Engelshoven.

[activecampaign form=24]

Lees meer over hypotheken: