Premium content ophalen

Een studieschuld kan de kansen op het verkrijgen van een hypotheek voor een woning aardig verkleinen en zelfs onmogelijk maken.

Ooit was een studieschuld niet iets om je druk over te maken. Je leende bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) enkele duizenden of tienduizenden euro’s tegen een relatief lage rente. Eenmaal afgestudeerd betaalde je natuurlijk wel een maandelijkse aflossing. Maar met een beetje geluk merkte je daar toch niet veel van dankzij een mooie baan en dito inkomen.

Lukte het niet om die mooie baan te bemachtigen en bleef je hangen op een minimuminkomen, dan werd de schuld na vijftien jaar kwijtgescholden.

Een andere mooie bijkomstigheid van de studieschuld was dat deze andere leningen niet in de weg zat. Geldverstrekkers gaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) na welke andere schulden je hebt lopen en of je die netjes hebt betaald. ‘Stufi’ werd en wordt niet geregistreerd bij het BKR in Tiel. Dikke kans dat je een hypotheek kon afsluiten zonder dat de studieschuld roet in het eten gooide.

Premium content ophalen