Voor starters op de huizenmarkt blijft het in 2021 lastig om een koopwoning te bemachtigen, aldus financieel intermediair De Hypotheker.

De sterke concurrentie van andere kopers en het krappe aanbod van geschikte woningen zorgen ervoor dat de positie van starters precair blijft.

Wel profiteren starters dit jaar van een voordeel bij de overdrachtsbelasting.

Jonge huizenkopers gaan het dit jaar niet makkelijker krijgen op de huizenmarkt. Die voorspelling doet financieel intermediair De Hypotheker.

De hypotheekadviseur merkt op dat jongeren vorig jaar wel een kwart meer aanvragen voor een hypotheek deden in vergelijking met een jaar eerder. Ondanks die stijging blijft de markt voor starters moeilijk, vooral door het structurele tekort aan beschikbare woningen.

Dit jaar profiteren starters wel van een verlaging van de overdrachtsbelasting voor kopers van een eerste woning onder de 35 jaar. In de eerste drie maanden van 2021 betalen starters helemaal geen overdrachtsbelasting. Vanaf 1 april betalen starters voor woningen tot een waarde van 400.000 geen overdrachtsbelasting en voor duurdere woningen bedraagt de overdrachtsbelasting 2 procent voor starters.

Wat betreft de leennormen voor hypotheken krijgen sommige starters enige steun doordat studieschulden minder zwaar wegen bij het bepalen van het maximale te lenen bedrag. Ondanks die maatregelen moet de positie van de starter verder verbeterd worden, meent De Hypotheker.

Lees ook: Starters versus doorstromers: dit is het verschil in maandlasten als je de gemiddelde huizenprijs van €365.000 betaalt

De financieel intermediair wijst erop dat de groep koopstarters ontzettend groot is en afgelopen jaar maar een deel heeft kunnen profiteren van de lichte opleving in het woningaanbod.

Voor een grote groep blijft het moeilijk de markt te betreden. Door het tekort van meer dan 330.000 geschikte woningen en een gemiddelde vraagprijs van 365.000 euro is het volgens De Hypotheker van groot belang dat de doorstroming op gang komt.

De huizen- en hypotheekmarkt staat niet alleen door de woningnood onder druk. Ook de aanhoudende lage hypotheekrente en toenemende concurrentie zorgen ervoor dat meer kopers zich op de markt willen begeven. Daarmee lijkt een daling van de huizenprijzen volgens De Hypotheker in 2021 niet reëel. Integendeel, een verdere stijging van de huizenprijzen is aannemelijker.

LEES OOK: Huizenprijzen stijgen door in 2021: ABN Amro ziet afkoeling pas over een jaar